Seyi Omooba
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

23 november 2020 door Redactie

Theoloog steunt christelijke actrice na omstreden ontslag om Facebookpost

Nadat Seyi Omooba (26) werd ontslagen wegens haar visie op homoseksualiteit stapte de christelijke actrice naar de rechter. Omooba wordt nu in de zaak gesteund door gerenomeerde theoloog Martin Parsons, volgens de Christian Post. Hij stelt dat de Facebookpost die leidde tot het ontslag van de actrice "een oprechte en schappelijke uiting was van haar christelijk geloof en dit geloof gedeeld wordt met een overweldigende meerderheid van christenen."

De 26-jarige actrice werd ontslagen door de theaterproductie van 'The Color Purple' naar aanleiding van een facebookpost uit 2014. De christelijke actrice zocht juridische steun bij de Christian Legal Centre. De christelijke rechtenorganisatie steunt Omooba in de zaak tegen theaterproductenten Curve Theatre en Global Artists. 

"Sommige christenen hebben homoseksualiteit compleet verkeerd begrepen, ze zijn het woord van God gaan verdraaien", schreef Omooba in de post. "Het is duidelijk in 1 Korinthiërs 6:9-11 wat de Bijbel over dit onderwerp zegt. Ik geloof niet dat je geboren kan worden als homo, ik geloof niet dat de homoseksuele praktijk goed is, al is het volgens de wet van dit land legaal gemaakt. Dat betekent niet dat het goed is." 

Omooba zou de rol van Celie spelen in The Color Purple spelen, naar de gelijknamige roman van Alice Walker. Het stuk vertelt het verhaal van een Afro-Amerikaanse vrouw in het begin van de twintigste eeuw. Ze vecht zich vrij uit haar onderdrukte positie in de maatschappij en haar gezin. "Na een zorgvuldige reflectie hebben we besloten dat Seyi geen deel meer uit zal maken van de productie", reageerden producenten via de BBC nadat zij afscheid namen van de christen.

Bekijk in de onderstaande video van Christian Corncern de eerdere reactie van de actrice op haar ontslag.

"Ik deel continu Bijbelteksten en over mijn geloof via social media", reageert Omooba in een video van Christian Concern. "De productenten wisten van mijn geloof en mijn kijk op het huwelijk. Ik weet niet hoe ze bij de post zijn gekomen. Eerst dacht ik dat het verlies van één rol en één agent, weinig gevolgen zou hebben voor mijn verdere carrière. Als ik nu echter reageer op rollen of agentschappen krijg ik geen enkele reactie." Wegens de grote gevolgen voor haar talent en carrière besloot Omooba hulp te zoeken bij the Christian Legal Centre.

Klik hier om het volledige artikel te lezen

Reacties

K
Tsja. Met de tegenovergestelde mening ben ik je ook niet welkom op een reformatorische school, als leerkracht zijnde.

Als je dan kijkt naar de rol die zij moet spelen, dan vermoed ik dat het zelfde verhaal ook op gaat voor homoseksuelen die zich hebben moeten ontworstelen uit een orthodox christelijke cultuur en dat die mensen nu in de theaters de dienst uitmaken.

Daarbij: geloof je voor je zelf of om een ander te veroordelen?
G
Ik denk dat deze dame het betreffende Bijbeldeel eens wat kritischer zou moeten lezen. Naast een aantal zonden als stelen, graaien, overmatig drinken en anderen uitschelden wordt hier homoprostitutie genoemd. Dat wordt gelijk gesteld aan (ik denk: heteroseksueel) vreemdgaan. Homoseksualiteit op zich wordt hier niet genoemd. Daarbij is bekend dat homoseksualiteit wel degelijk een "eigenschap" is - niet iets wat je zelf kunt kiezen. Derhalve kun je niet stellen dat homoseksualiteit minder is dan heteroseksualiteit.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events