eenzame moeder
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

23 november 2020 door Jeffrey Schipper

'Mijn man heeft geen tijd voor huwelijks- en gezinsleven'

"De laatste jaren leven we als man en vrouw steeds meer langs elkaar heen. Mijn man heeft een eigen bedrijf. Hij werkt tot ‘s avonds laat. Tussendoor komt hij wel thuis om te eten. Etenstijd is dus eigenlijk de enige tijd dat we samen zijn, maar niet echt het moment voor een goed gesprek. Omdat de kinderen erbij zijn, kunnen we niet alles bespreken. Ook is mijn man dan moe van zijn werk (wat ik best begrijp en op zich niet erg is) en daardoor vaak kortaf. Na het eten moet hij ook weer naar zijn werk", geeft een vragensteller aan in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

Haar man zegt vakanties en dagjes uit steeds vaker af. "Voor onze kinderen, zeker de grotere kinderen, een enorme teleurstelling omdat we met hem al jaren geen dagje uit meer zijn gegaan of op vakantie zijn gegaan", schrijft de vrouw. (...) "Financieel kan hij ook best wat minder werken. Hij verwacht van mij dat ik ook veel werk. Ik mag eigenlijk niet bezig zijn met een hobby, dat vindt hij onzin en nutteloos. (...) "Tijd om te ontspannen durf ik dus eigenlijk niet. Hoe kan ik mijn weg hierin vinden?"

"Verandering begínt bij ú: kijk eens kritisch naar uzelf", antwoordt hulpverleenster en psychologe Marijke Rots. "Want het is niet de vraag hoeveel u kùnt verdragen, maar hoeveel u wílt verdragen. (...) Afleren is moeilijker dan aanleren: timemanagement is voor u beiden belangrijk, dus plan tijd voor elkaar in bij het ontstane werkpatroon. Waarbij 'geen tijd' géén excuus is: tijd hebben we niet, krijgen we niet, maar máken we voor belangrijke dingen in ons leven!"

Mevrouw Rots moedigt de vragensteller aan om het gesprek met haar partner aan te gaan. "U schrijft, dat hij geen prater is maar dat een gesprek voor u juist wel belangrijk is. Misschien is het daarom goed om uw vraag en mijn reactie dan maar uit te printen en hem ter lezing aan te bieden. Dan kan het toch bijna niet anders dan leiden tot een gesprek? Plan een moment vrij om zaken op een rij te zetten, maar níét eerder dan dat u voor uzelf op een rij hebt gezet wat u zou willen gaan zeggen!"

Lees haar volledige antwoord op de site van Refoweb

Reacties

Ik voel diep met deze ongelukkige vrouw mee. Ik zou haar de vraag willen stellen: beleeft u nog wel intimiteit met uw man? Ik bedoel niet: hebt u samen nog gemeenschap? Maar eerder de vraag: haalt u elkaar nog wel eens spontaan aan? Trekt uw man u nog wel eens spontaan naar zich toe om u te strelen of om u eens stevig in zijn armen te nemen, wat u hopelijk wel hebt gekend, toen u beiden nog gek op elkaar waren. En zo nee, weet u nog, wanneer dat aanhalen (langzamerhand) is opgehouden? Was daar iets aan voorafgegaan? Wat?

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events