kerkdienst
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

20 november 2020 door Jeffrey Schipper

'Ik ben ruim 25 jaar niet meer naar de kerk geweest, het begint weer te kriebelen'

"Ik ben ruim 25 jaar niet meer naar de kerk geweest en wilde met geloof niets meer te maken hebben. Mijn katholieke opvoeding voelde als een hersenspoeling. Toen ik stiekem niet naar de kerk ging, kreeg ik een enorm pak slaag van mijn vader waarbij ik lichamelijk enorm vernederd werd en ik moest bidden om berouw. Toch begint het bij mij weer te kriebelen. Ik zou best weer eens naar een gemeente willen, maar dan niet de katholieke", aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

De vragensteller vraagt om advies. Voorganger Michel van Heijningen geeft antwoord. "Je wil weer naar de kerk. Wat fijn. Dat is een feestje op zich. Wanneer mensen voor het eerst of na jaren weer in de kerkdienst en dus in Gods aanwezigheid willen zijn, geeft dat een diepe vreugde. Die vreugde is er bij de kerkganger. Dichtbij God zijn doet een mens goed."

Van Heijningen wijst op de actuele situatie: "Door alle coronamaatregelen kan ik je niet zomaar naar elke kerk toesturen. (...) Mijn advies is dan ook; kies één of meerdere kerken uit waar je een keer heen wil en leg dan vooraf even contact met de voorganger. Via de website kan je meestal de gegevens wel vinden. De meeste (eigenlijk hoop ik alle) kerken zullen je (figuurlijk) met open armen ontvangen. 

Wanneer je contact hebt met een voorganger kan je gelijk iets delen van je levensverhaal. De paar zinnen die je in je vraag beschrijft roepen bij mij iets op dat je daar echt over moet doorpraten. Traumatische ervaringen zijn er niet om weg te stoppen. (...) Mocht ik trouwens iets kunnen betekenen in de eerste stap naar het leggen van contact met een voorganger in jouw omgeving, laat dat gerust weten."

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen