vrouw bijbel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

19 november 2020 door Redactie

Discussie over vrouw in het ambt in GKv nog niet ten einde

In de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKv) is het ambt inmiddels al enkele jaren volledig opengesteld voor vrouwen. Toch is de discussie hierover nog steeds niet voorbij. Recent werden verschillende verzoeken om het besluit terug te draaien door de synode afgewezen. Maar de kans bestaat dat er opnieuw beroep wordt aangetekend.

Dat schrijft dominee Pieter Boonstra volgens het Nederlands Dagblad in het maandblad Nader Bekeken. Hij stelt het opnieuw bezwaar maken serieus tot de mogelijkheden behoort. In de GKv is het ambt van predikant, ouderling en diaken inmiddels drie jaar opengesteld. Lang niet iedereen binnen het kerkverband is het daar echter mee eens. Daarom kwamen er tal van verzoeken binnen bij de synode om dit besluit van drie jaar geleden te herzien. Deze verzoeken werden enkele maanden geleden allemaal afgewezen door de synode.

Met de unanieme afwijzing van de bezwaren leek de discussie over vrouwen in het ambt afgelopen te zijn binnen de GKv. Niets blijkt minder waar, als we de woorden van dominee Pieter Boonstra moeten geloven. Volgens hem ziet de synode de besluiten die dit jaar zijn genomen omtrent 'vrouw en ambt' als een vervanging van de besluiten die drie jaar eerder werden genomen. In dat geval gaat het dus om nieuwe besluiten, waar volgens de regels een beroep tegen aangetekend kan worden.

Reacties

K
Jaren lang hebben veel mensen binnen de GKV zichzelf beschouwd als de meest zuivere kerk. Zoals zij de bijbel uitlegden, zo had God het bedoeld. Of tenminste, het kwam er het meest bij in de buurt. En nu blijkt die uitleg voor veel mensen binnen het kerkverband niet meer onaantastbaar te zijn.

Maar misschien kunnen ze nog wat met de woorden van Paulus: een ieder handelt naar zijn eigen geweten. Met de nadruk op "eigen".
@Kees: het zijn dwazen die nooit van gedacht durven veranderen..

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen