tempelberg
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

18 november 2020 door Redactie

Motie christelijke partijen over naamsverandering Tempelberg afgewezen

Recent werden er opnieuw zeven verschillende moties tegen Israël aangenomen door de Verenigde Naties. Nederland stemde bij zes van de zeven resoluties voor. De meest gevoelige resolutie was het veranderen van de naam van de Tempelberg. Deze draagt voortaan enkel nog de islamitische naam Haram al-Sharif. Gisteren werd een motie van de christelijke partijen om VN-resoluties tegen Israël niet meer te steunen afgewezen.

Het lijkt inmiddels een gewoonte te zijn geworden: de Verenigde Naties komen met de ene na de andere resolutie tegen Israël. Deze resoluties worden ook vrijwel allemaal aangenomen. Opvallend daarbij is dat de Nederlandse vertegenwoordiging iedere keer opnieuw meegaat in die resoluties, terwijl dat tegen de uitdrukkelijke wens van de Tweede Kamer ingaat. Eerder werd er al een motie aangenomen van Kees van der Staaij (SGP) waarin de regering werd opgeroepen iets te doen aan het disproportioneel agenderen tegen Israël. Het lijkt weinig invloed te hebben.

Vorige week was daar vervolgens plotseling een motie in de Eerste Kamer. In deze motie werd de regering opgeroepen om zoveel mogelijk tégen VN-resoluties te stemmen waarin enkel de Arabische naam van de Tempelberg wordt genoemd en waarin de Joodse benaming wordt genegeerd. Deze motie werd met een meerderheid aangenomen.

Vervolgens dienden Joël Voordewind (CU), Kees van der Staaij (SGP) en Martijn van Helvert (CDA) gisteren een vergelijkbare motie in bij de Tweede Kamer. Deze motie kon echter niet op een meerderheid rekenen. De christelijke partijen kregen steun van PVV, FVD en de eenmansfracties Krol en Van Haga. Een opvallend gegeven is dat de VVD tegen stemde, terwijl ze in de Eerste Kamer voor dezelfde motie voor stemden.

Lees ook de column van Willem Ouweneel: De Tempelberg en het absurdistische stemgedrag in de VN.

Reacties

De VN-resolutie om de tempelberg uitsluitend met de islamitische naam aan te duiden is net zo schandalig en absurd als wanneer er een VN-resolutie zou worden aangenomen om alle voormalige Duitse steden in Oost-Europa enkel met Duitse namen aan te duiden om daarmee (!) gebiedsaanspraken van een evt. fascistische regering in Berlin te steunen: Kaliningrad (Rusland) heet weer Königsberg; Gdansk, Szczecin en Wroclaw (Polen) resp. Danzig, Stettin en Breslau; en Lviv (Oekraïne) Lemberg.
J
Zie ook dit CIP-artikel van een jaar geleden: https://cip.nl/76594-de-tempelberg-heet-voorlopig-haram-alsharif-de-naamsverandering-is-je-reinste-geschiedvervalsing
g
Hier ligt een taak voor de Christenunie. Laat Israël het speerpunt zijn. Helaas horen we Segers te weinig over dit onderwerp. Maar het kan nog. Het is nog geen maart 2021.
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events