Vergeven is niet vergeten
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

27 november 2020 door Wilkin van de Kamp

Vergeving schenken wist het pijnlijke verleden niet uit

Mensen proberen wat hen is aangedaan te vergeten, maar komen erachter dat ze dat niet kunnen. Wie vergeving schenken ziet als ‘vergeven en vergeten’, probeert wellicht de pijn van het verleden te ontlopen.

Vergeven is niet vergeten. Vergeven is verwerken. Vergeving schenken wist het pijnlijke verleden niet uit. Je besluit om wat jou is aangedaan in Gods handen te leggen en niet meer naar boven te halen. Zelfs God vergeet de zonde niet wanneer Hij die vergeeft. Onze God is niet vergeetachtig. Van eeuwigheid tot eeuwigheid is Hij de Alwetende. Hij vergeet niet dat Mozes een moordenaar was, Rachab een prostituee, David een echtbreker of dat Paulus christenen vervolgde. God zegt wel tegen hen en ons: ‘Ik zal hun ongerechtigheid vergeven en hun zonde niet meer gedenken’ (Jeremia 31:34, NBG).

Niet meer gedenken wil niet zeggen dat God ze vergeet. Het Hebreeuwse woord voor gedenken is zakar. Het betekent dat God er bewust voor kiest om er niet meer aan terug te denken. Het is niet meer in zijn gedachten. Hij brengt het nooit meer ter sprake. Hij zal het niet tegen ons gebruiken. Als je besluit te vergeven belooft God je hart zo te genezen dat ook jij er bewust voor kiest er niet meer aan te denken.

Bovenstaand fragment van Wilkin van de Kamp is afkomstig uit zijn boek Hoe vergeving schenken je leven verandert. Klik hier om het boek te bestellen.

Reacties

Mooi stukje! op de uitleg na van de betekenis van het woord "zakar" moet niet onderdeel worden gemaakt van God.

Als je God voorstelt als iemand die bewust kiest, dan zeg je ook dat er onbewustheid zou zijn. God kiest er niet voor om wel of niet te liegen. Hij kan niet liegen! en kan ook niet Zich van iets bewust of onbewust zijn. dat begon pas bij de mens (Gen. 3:11)

Jer.31:34 is van toepassing op het nieuwe verbond met het huis Israëls (Hebr. 8:10/13) zie ook (Hebr. 10:15,18) + (1.Petr.2:24,25) als uitleg (Jes. 53:5,6,7) zonden van Israël.
G
Volgens mij heeft God Israël gestraft en niet vergeven omdat zij de profeten en Jezus hadden gedood. Jezus zei dat dit de dagen van vergelding zijn. Zeer veel Israëlieten werden gedood of weggevoerd en Jeruzalem en de tempel werden verwoest. Als dit gebeurt is het Koninkrijk Gods nabij gekomen en, Voorwaar zei Jezus, dat deze generatie niet voorbij zal gaan voordat dit alles geschied is. En zo is het gebeurd in het jaar 70 AD.

Volgens mij heeft Hij hen geen vergeving geschonken.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events