Gedeeld opvoederschap
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

18 november 2020 door Christelijke Hogeschool Ede

'Betrek ouders bij de zorg voor jongeren die niet meer thuis kunnen wonen'

Wanneer jongeren niet langer thuis kunnen wonen en in een gezinshuis verblijven, raken ouders te vaak buiten beeld bij de zorg voor hun kind. Professionals en ouders kunnen beter samenwerken in het belang van het kind. Dat dat is één van de bevindingen van Lector Jeugd & Gezin Martine Noordegraaf van de Christelijke Hogeschool Ede (CHE). Zij gaf leiding aan een meerjarig onderzoek in gezinshuizen dat eind oktober wordt afgerond. Het lectoraat lanceert daarbij een speciale website ter ondersteuning van gezinshuisouders, ouders en (beleids)professionals.

Gezinshuizen zijn vormen van jeugdhulp waarbij jongeren die niet meer thuis kunnen wonen worden opgenomen in het gezin van gezinshuisouders. De laatste cijfers uit 2018 laten zien dat er ruim 3000 jongeren in Nederland in een gezinshuis wonen.
Onderzoekers van de CHE keken naar de manier waarop gezinshuisouders samenwerken met de ouders van deze jongeren. Samen met Entrea Lindenhout, Gezinshuis.com, Gezinshuis ’t Zwaluwnest, Leger des Heils en Pluryn deed de CHE tussen 2017 en 2020 literatuuronderzoek, interviews met alle betrokkenen en een casestudie. Uit het onderzoek blijkt dat de samenwerking tussen ouders en gezinshuisouders van groot belang is. Het geeft de jongere een stevigere basis en draagt bij aan het voorkomen van herplaatsingen.

Samenwerking versterken
Het onderzoek laat ook zien dat er nog veel werk te doen is. Soms is er weinig aandacht voor de rol van de ouders, soms weten gezinshuisouders niet wat ze kunnen doen of soms verloopt de samenwerking moeizaam. Om alle betrokkenen te helpen deze samenwerking te versterken zijn de uitkomsten van het onderzoek vertaald naar bruikbare tips en materialen. De onderzoekers werkten daarbij intensief samen met alle praktijkpartners, maar ook met een groep kunstenaars.

Praktische hulp en advies
Op de website www.gedeeldopvoederschap.nl zijn alle materialen te vinden. Ouders, gezinshuisouders, professioneel begeleiders en beleidsmakers kunnen hier inspiratie opdoen. Ook zijn hier alle andere resultaten van het onderzoek te vinden, zoals wetenschappelijke artikelen, scripties en mini-magazines. Voor professionalisering in organisaties heeft de CHE een theaterlezing en een organisatiescan ontwikkeld en er staan cursussen en trainingsmodules online. "We hopen dat het delen van de opvoeding met ouders het nieuwe normaal gaat worden", aldus lector Martine Noordegraaf.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events