schulden
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

17 november 2020 door Redactie

ChristenUnie en PvdA openen aanval op verdienmodel woekerrentes postorderbedrijven

ChristenUnie en PvdA openen de aanval op het perverse schuldenverdienmodel van postorderbedrijven met een voorstel voor een forse verlaging van de kredietrente en het verbieden van het zogenaamde ‘bijpinnen’ bij bijvoorbeeld Wehkamp. Hiervoor pleiten de twee partijen in een gezamenlijk plan met in totaal veertien concrete voorstellen om de problemen rond armoede en schulden stevig aan te pakken. Andere punten in dit plan zijn het verbieden van het doorverkopen van schulden met winstoogmerk en het verhogen van het sociaal minimum.

Nu al hebben een miljoen mensen niet genoeg geld voor de huur, boodschappen of een fatsoenlijke winterjas. Dit aantal neemt, mede door de coronacrisis alleen maar toe. Het aantal dak- en thuislozen is verdubbeld naar 40.000. Het kabinet presenteerde al eerder plannen om armoede en schulden te bestrijden, zoals een Nationaal Schuldenfonds. Maar volgens PvdA en ChristenUnie is er veel meer nodig.

Met onder andere het verhogen van het minimumloon en het sociaal minimum willen de partijen armoede voorkomen. Om een einde te maken aan de ‘cynische schuldenindustrie’ willen zij de maximale toegestane kredietrente bij commerciële kredietverstrekkers flink verlagen. Bij gemeentelijke kredietbanken moet de rente ook fors omlaag. Aan het zogenaamde ‘bijpinnen’ moet een einde komen. Verder willen ze het doorverkopen van schulden met winstoogmerk verbieden. Tenslotte krijgen mensen met schulden sneller perspectief door bijvoorbeeld de tijd van schuldsanering in te korten tot 1,5 jaar in plaats van drie jaar.

Eppo Bruins (ChristenUnie): "We mogen armoede en schulden in dit land niet normaal vinden. Dit kabinet zet mooie stappen, maar meer is nodig én mogelijk. Juist in deze coronacrisis neemt de armoede immers alleen maar toe. Het is schandalig dat de agressieve schuldenindustrie parasiteert op de ellende van anderen. Met onze voorstellen voorkomen we armoede, pakken we de onbeschaamde schuldenhandel aan én zorgen we ervoor dat mensen in schulden weer uitzicht hebben op een schone lei."

Gijs van Dijk (PvdA): "We zijn een enorm rijk land, maar toch hebben een miljoen mensen niet genoeg geld voor de huur, boodschappen en een goede winterjas. Het kabinet doet echt veel te weinig aan deze schrijnende situatie. Het is tijd voor een alternatief dat uitgaat van vertrouwen in plaats van wantrouwen. Armoede is geen keuze. Niemand is helemaal ‘self made’. Onze voorstellen bieden mensen weer perspectief om uit de ellende te komen."

De partijen hebben voor dit plan gesprekken gevoerd met diverse maatschappelijke organisaties en hun input gebruikt. De voorstellen kunnen ook rekenen op de steun van de Landelijke Armoedecoalitie - een netwerk van landelijke partijen die elkaar vinden in het gezamenlijke doel om armoede en schulden aan te pakken.

Klik hier voor meer informatie

Reacties

Spreuken 28:27 - NBG Wie de arme geeft, zal geen gebrek lijden; maar wie zijn ogen toesluit, wordt zwaar vervloekt.Spreuken 19:4 - NBG Rijkdom brengt veel vrienden aan, maar een arme wordt door zijn vriend verlaten.Spreuken 19:17 - NBG Wie zich over de arme ontfermt, leent de HERE; Hij zal hem zijn weldaad vergelden.Spreuken 22:7 - NBG De rijke heerst over de armen, en de man die leent, is een knecht van de uitlener.

Gods zegen en veel succes!

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events