Wilkin van de Kamp
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

20 november 2020 door Wilkin van de Kamp

Luther had Gods gerechtigheid helemaal verkeerd begrepen

Luther leefde met de Bijbel om er een betere christen van te worden, uit grote angst voor God die dingen van hem vroeg waaraan hij niet kon voldoen. Hij dacht dat als je een goede christen bent de kans groter is dat God je wil aannemen. Maar wanneer ben je goed genoeg?

In zijn eerste dagen als monnik putte Luther zijn biechtvaders uit door urenlang zelfonderzoek naar minuscule zonden en ongezonde gedachten. ‘Mijn zoon, God is niet kwaad op u, u bent kwaad op God,’ zei een van de priesters. Uiteindelijk moest Luther toegeven dat zijn angst om te zondigen een teken was van een gebrek aan geloof. Door het onderwijs van Paulus ontdekte Luther dat hij Gods gerechtigheid helemaal verkeerd had begrepen. ‘Gerechtigheid’ of ‘rechtvaardig zijn’ betekent dat God je in eenheid met Christus helemaal heeft goedgekeurd en aanvaard als zijn geliefde kind. Dankzij Paulus ontdekte Luther dat hij ‘in Christus’ niet rechtvaardig wordt gemaakt, maar rechtvaardig wordt verklaard.

Gerechtigheid is een geschenk! De Heidelbergse Catechismus (zondag 23) zegt het zo: ‘God schenkt mij de gerechtigheid en heiligheid van Christus. God rekent mij de gerechtigheid en heiligheid van Christus toe, als zou ik nooit zonde hebben gehad of gedaan.’ In eenheid met Christus ben je niet rein gemaakt, maar word je rein verklaard. Dat is het geheim van ‘in Christus’ zijn! Dit onderwijs wil ik de komende dagen met je doornemen. Als jij je hart erop zet om te ontdekken wie je bent ‘in Christus’, zal ook jouw leven ingrijpend veranderen.

Maar u bent gereinigd, u bent geheiligd, u bent rechtvaardig verklaard in de naam van de Heer Jezus Christus en door de Geest van onze God - Paulus in 1 Korintiërs 6:11, NBV

Dit fragment is afkomstig uit het boek Begin je dag met God. Klik hier om de uitgave te bestellen.

Reacties

W
De Juiste (!) theologie is belangrijk, theologie heeft een theoretische kant en dient een praktische realisatie te hebben, voor de realisatie zijn wij volledig afhankelijk voor de aanwezigheid van zijn Geest (kracht en genade door geloof) in ons leven. Het Probleem voor velen is dat die aanwezigheid slechts (en een misschien terechte) veronderstelling is. Juist daarom is het gebod (!) van Handelingen 2:37-41 bekrachtigd door gebed (11:13) zo essentieel voor een 'gezonde (weder) geestelijk christelijke geboorte' als start.
W
Correctie: (11:13) van Lukas.
Maar uit die gerechtigheid volgt dat de Geest jou je leven laat beteren. Zie Jacobus: geloof zonder werken is dood.
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen