Lodewijk Asscher
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

16 november 2020 door Redactie

PvdA wil acceptatieplicht scholen vastleggen in grondwet

Om scholen te verbieden nog langer leerlingen te weigeren op grond van levensbeschouwing, wil de Partij van de Arbeid de grondwet aanpassen. Scholen mogen dat nu wel vanwege het grondwetsartikel voor vrijheid van onderwijs, schrijft het ANP.

Ook wil de partij kansengelijkheid en burgerschapsonderwijs vastleggen in dit 23ste artikel van de grondwet, zodat scholen verplicht zijn daar meer werk van te maken. Een gewone wet of motie is volgens de PvdA niet toereikend, omdat die gepasseerd kunnen worden door een beroep op de vrijheid van onderwijs.

"Scholen die homoseksualiteit afwijzen beroepen zich vaak op artikel 23", zegt Lodewijk Asscher. Hij zegt meer voorbeelden te kennen "waar artikel 23 wordt misbruikt", bijvoorbeeld door scholen die mannen en vrouwen niet gelijk vinden of weigeren les te geven in burgerschap. Het is niet zo dat de PvdA artikel 23 volledig wil afschaffen zodat er alleen nog openbaar onderwijs is, benadrukt een woordvoerder.

De partij werkte al aan de wet voordat onderwijsminister Arie Slob afgelopen week in opspraak kwam. De minister nam toen in eerste instantie geen afstand van scholen die leerlingen weigeren als hun ouders geen anti-homoverklaring ondertekenen. Het leidde tot grote verontwaardiging, waarna Slob de verklaringen "een brug te ver" noemde en bereid bleek hierover de wet aan te passen.

Aanstaande dinsdag stemt een meerderheid voor een motie van de SP, die ook oproept tot een acceptatieplicht. De PvdA steunt deze motie, net als GroenLinks en coalitiepartijen VVD en D66.

Reacties

K
De PvdA heeft een agenda die niets met vrijheid van onderwijs te maken heeft. Het staat al in het artikel: kansengelijkheid. Het idee van de PvdA is dat kansarme jongeren worden geweerd van reformatorische scholen, omdat ze niet aan de grondslagen kunnen voldoen.

Maar is het reformatorische scholen te verwijten dat het onderwijs op die scholen boven het gemiddelde uitsteekt?Of zijn het juist geldende normen als respect voor het (ouderlijk) gezag, die maken dat leerkrachten meer tijd aan hun onderwijs kunnen besteden?
L
De PvdA is altijd al tegen artikel 23 van de grondwet geweest. Het is een partij die niet van vrijheid houdt, maar alle van staatswege wil controleren. De haat tegen het christendom zit in de genen van de partij.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen