Rikko Voorberg
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

16 november 2020 door Jeffrey Schipper

Het beledigen van Mohammed strafbaar maken: goed idee? – CIP Podcast

“Ik snap niet dat Gert-Jan Segers (ChristenUnie) stelt dat we de profeet Mohammed altijd kunnen beledigen, terwijl uit onze wetgeving blijkt dat we de koning niet mogen beledigen. Uit onze wetsprincipes blijkt niet dat vrijheid van meningsuiting automatisch betekent dat je straffeloos kunt beledigen”, stelt Rikko Voorberg in de CIP Podcast.

Het beledigen van profeet Mohammed zou strafbaar gesteld moeten worden, vindt imam Ismail Abou Soumayyah. Hij heeft een petitie opgesteld die in drie dagen al meer dan 100.000 keer is ondertekend. ChristenUnie-voorman Segers legde onlangs uit waarom hij de strafbaarstelling geen goed idee vindt. “Wat ik graag wil dat mijn kinderen leren, is dat ze een eeltlaagje rond hun ziel krijgen. Dat ze weten: ik betreed een open samenleving waarin ik geloof en waarin ik dat van de daken mag schreeuwen. Maar dat er in die samenleving ook mensen opstaan die zeggen: wat jij gelooft, vind ik absurd en belachelijk. Ik wil dat mijn kinderen dan overeind blijven staan, hun geloof houden, dapper blijven.”

Voorberg: “De vraag is hoe gaan we om met een minderheid die beledigd wordt.” Op de vraag of moslims een dikkere huid nodig hebben in reactie op Mohammed-cartoons antwoordt hij: “Het verschil met christenen is dat moslims een minderheid vormen. In tegenstelling tot de islam is ons land ingericht op basis van het christendom. ‘God met ons’ stond nog niet lang geleden op onze munten. Eén van de belangrijkste taken van een democratie is zorg dragen voor de veiligheid en leefbaarheid van minderheden. Dat vraagt om een voorzichtig en beschermend optreden.”

Beluister het fragment vanaf minuut 35:10

- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Spotify.


CIP Podcast
- Gooit Nieuwsuur olie op het vuur met een eenzijdige reportage over de CGK?
- Ergernis van de week: Vermijdt Open Doors 'islam' en 'moslim'? - CIP Podcast
- Mozaiek verwelkomt vrouw van kleur als voorganger: goed nieuws? Andries Knevel antwoordt
- Moeten christenen afstand nemen van kerkleider Kirill? Andries Knevel antwoordt
- Andries Knevel stoort zich aan “suggestief” abortusdebat: “Stemmingmakerij”
Meer over CIP Podcast »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Het opzettelijk beledigen van de profeet van de islam heeft niks te maken met vrijheid van meningsuiting, wel met muslim mobbing. De discussie zou daarom moeten gaan over het ontslaan van docenten die zeggen dat abortus moord is en ook niet mogen zeggen dat de klimaatverandering niet door mensen wordt veroorzaakt. Ook is het op openbare scholen niet toegestaan posters op te hangen voor de pro lifebeweging. Vrijheid van meningsuiting is in Nddrland allang verworden tot een belerende progressief liberale een meningsdicatatuur.