Ds. J. A. Mol
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

17 november 2020 door Jeffrey Schipper

'Hoor ik bij de wijze of dwaze maagden? Dat is mijn worsteling'

"Hoor ik bij de dwaze of bij de wijze maagden? Ik weet het niet, dat is mijn worsteling. Hoe weet ik nu echt of mijn weg van de Heere is? Ik ben vaak zo bang om mijzelf te bedriegen; ik heb toch maar één ziel voor de eeuwigheid? Wat moet ik de Heere nu vragen? Ik ben verdwaald, ik weet de weg van bekering niet", aldus een 27-jarige vrouw in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

Ds. J. A. Mol (foto boven) noemt de gelijkenis over de wijze en dwaze maagden aangrijpend. "Het gaat over tien maagden, die allemaal de bruidegom verwachten. Als Zijn komst langer duurt, vallen ze in slaap. Allemaal! Dwaas en wijs. Er is voor het oog geen verschil tussen die dwaze en die wijze maagden. En toch is er een levensgroot verschil. Zijn wij dwaas of wijs? Hebben wij ons (voor)bereid? In de lijn van de gelijkenis: hebben wij reserve-olie? Het is het verschil tussen schijn en zijn, tussen kaf en koren."

"Jij zegt: Ik ben verdwaald, ik weet de weg van bekering niet. Zeg dat eenvoudig tot de Heere in je gebed. Lees biddend Zijn Woord", roept de hervormde predikant uit Driesum op. "Jij zegt: Ik wil zo graag Zijn kind zijn. Is dat zo? Wil je dat zo graag? Weet je wel wat dat betekent? Dan gaat er een kruis door mijn leven (hét Kruis). Dat is pijnlijk. Dat moet ik sterven aan mijzelf. Dan wordt mijn leven ondergeschikt aan Gods wil. Dan ga ik vragen: Heere, wat wilt U dat ik doen zal?

Wees maar ontevreden. Heilig ontevreden over jezelf, maar zie op Hem! Hij heeft geen lust in jouw dood, maar dat je je (vandaag, weest bereid!) bekeert en voor Hem leeft. (...) Vlucht in het Woord. Vlucht met Zijn eigen Woord naar Hem. Je zult het ontdekken dat Hij zo te vertrouwen is! Dat Zijn Woord zo waar is: wie tot mij komt, zal ik geenszins uitwerpen."

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Reacties

P
Jezus profeteerde in Matt. 24vers 30 , de één zal aangenomen worden en de andere verlaten worden. Verlaten worden betekent dat je in de verdrukking komt zoals de profeten en Openbaringen van getuigen. Zo ook met de 5 wijzen en 5 dwazen maagden. De 5 wijzen hadden genoeg olie genoeg wijsheid en verwachting om het koninkrijk binnen te gaan, de 5 dwazen waren te laat ondanks de gekochte olie maar werden de duisternis ingestuurd en dat betekent als je aan de rand van het geestelijk leven heb gestaan de hoopvolle toekomst heb gemist.
H
In de gelijkenis gaat het om 5 maagden die het wel geloven en 5 maagden die Jezus werkelijk hebben aangenomen. Alle tien komen te overlijden. Op het moment dat Jezus terug komt, worden de levenden en de doden geoordeeld. De vraag is, ben jij vervult met de Heilige Geest of niet. De olie staat symbool voor de vervulling met de Heilige Geest. Oproep is hier, wacht niet tot Jezus terug komt, want na je dood is dat niet meer mogelijk. Neem nu Jezus aan als je verlosser en Heiland. Je ontvangt dan gratis en voor niks de Heilige Geest.
A
Even afgezien van haar worsteling: het verhaal over de maagden sluit direct aan op het vorige gedeelte waar staat dat zij (discipelen) waakzaam moesten zijn, want het koninkrijk van Jezus zou binnenkort de macht definitief overnemen. Jezus had de discipelen gewaarschuwd “zodra gij (discipelen) nu Jeruzalem door de legerkampen omsingeld ziet, weet dan dat de verwoesting nabij is.” (Luc 21:20) Het beschrijft hier de periode vlak voor de verwoesting van Jeruzalem en de tempel, het einde van het oude verbondsbolwerk - allemaal 70 NC plaatsgevonden.
Toon meer reacties (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen