Kruisigem
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

14 november 2020 door Redactie

Christenen verontwaardigd over Sinterklaasjournaal: "Dit gaat over de grens"

Een Christusbeeld naast een naambordje met de fictive plaats Kruisigem. Dit was te zien in het Sinterklaasjournaal. Christenen reageren verontwaardigd.

Van tevoren werd dit jaar niet bekend gemaakt in welke plaats Sinterklaas dit jaar zou aankomen. Een verslaggever van het Sinterklaasjournaal bracht een bezoek aan verschillende fictieve dorpen die fungeren als mogelijke aankomstplaats. Op sociale media werd verontwaardigd gereageerd toen het fictieve dorp Kruisigem in beeld werd gebracht naast een Christusbeeld.

Het Reformatorisch Dagblad nam contact op met de NTR, de publieke omroep die het Sinterklaasjournaal mogelijk maakt. Tegenover het RD maakt de NTR duidelijk dat het niet de bedoeling was om christenen te kwetsen. "Wie het programma kent, weet dat we al 20 jaar grappen maken over alles en iedereen, inclusief onszelf", zegt woordvoerder René Takken.

"Dit kwetst met het heiligste van het christelijk geloof, het verzoenend sterven van Jezus aan het kruis."

Of het nu grappend of kwetsend bedoelt is, veel christenen zijn not amused. Eén van hen is Jurrien ten Brinke. "Best creatief verzonnen allemaal, maar het doet ons uiterst pijn", reageert hij via Facebook. "Want AD 2020 zijn er nog altijd miljoenen mensen (lees ruim 2,5 miljard) die in Christus geloven, deel van God Zelf, gekomen uit liefde in een gebroken en zeer kwetsbare wereld. Om onze zonden, fouten en tekortkomingen voor altijd te vergeven. Die Christus is onze Heer, Jezus, de Zoon van God, die als Redder en Messias inderdaad gekruisigd werd."

"Géén Zwarte Pieten in het Sinterklaasjournaal. Om geen mensen te kwetsen. Kwetsen van christenen lijkt echter geen bezwaar", merkt emeritus hoogleraar Staats- en Bestuursrecht Jos Teunissen op. "Dit kwetst met het heiligste van het christelijk geloof, het verzoenend sterven van Jezus aan het kruis." Ook SGP/CU-raadslid Willem-Jan Verdoes is niet enthousiast over 'Kruisigem'. "Als u deze plaatsnaam uitspreekt en ook het beeld erbij ziet, weet u wat ermee wordt boeld. Zwarte Pieten kunnen niet, maar dit wel? Ik heb hier enorme moeite mee!"

Dirigent Bert Noteboom beschuldigt de makers van het Sinterklaasjournaal van hypocriet gedrag. "Omdat Zwarte Pieten als kwetsend wordt ervaren, kiest de NPO ervoor dit niet meer zo te doen. Doelbewust kwetsen deze hypcorieten nu christenen met de uitzendingen. Pesten en 'provoceren bespotten' hoort niet in een kinderprogramma als het Sinterklaasjournaal." Dolf te Velde, docent aan de Theologische Universiteit Kampen, boycot het Sinterklaasjournaal in het vervolg. "Een misplaatste grap kunnen we hebben, maar als er expliciet gespot wordt met de kruisiging van de Here Jezus, gaat dat bij ons over de grens."

"Een misplaatste grap kunnen we hebben, maar als er expliciet gespot wordt met de kruisiging van de Here Jezus, gaat dat bij ons over de grens."

Kerkganger Gert-Wim Dubbeldam spreekt van "een lage grap" en het "bashen van christenen". "Triest. Maar voordat er mensen bang worden, ik ga niet met een machete naar het NTR-gebouw. Wel de beleefde vraag: doe dit aub nooit meer. Je kwetst ons als christenen." Aanbiddingsleider Edward Hazebroek: "Zwarte Pieten mogen niet meer, maar een plaatsnaampje, genaamd Kruisigem (naast een beeld van Jezus aan een kruis), mag wel! Sorry, hoor! Misslijkmakend!" Theoloog Alain Verheij voelt zich niet gekwetst. "Maar ik vind het toch veelzeggend stijlloos."

Overigens reageren niet alle christenen verontwaardigd. Ds. Otto Grevink vindt de ophef overdreven. "Wat ik wel of niet leuk vind of wat me zelfs zou kwetsen doet niet zo heel veel ter zake", schrijft hij in een blog voor MijnKerk.nl. "Bovendien: het is onderdeel van een kinderprogramma, wat juist verschillende karakteristieken van het land naar voren haalt, juist ook uit de provincie. Maar dat kan ik wel vinden, anderen noemen het spotten en zijn er diep door geraakt. Ja, denk ik dan, en dan?"

CIP.nl zet verder nog een aantal reacties op een rijtje:

Gert-Jan Segers, partijleider ChristenUnie: De combinatie van een crucifix en deze plaatsnaam leek het Sinterklaasjournaal een grappige. Maar voor veel mensen is die vooral heel pijnlijk. De omroep NTR zegt er 'speciaal voor iedereen' te zijn, maar blijkbaar niet voor christelijke gezinnen. Het mag. Maar respectvol is het niet.

Leo den Otter: Dit moet bedacht zijn door een agnost, een atheïst of een hersenloze figuur, die geen gevoel heeft voor het sentiment in onze samenleving.

Micha Broer: Hoe strikter in de leer, hoe slechter het gevoel voor humor.

Kees Kok: Deze woordspeling was nergens voor nodig. Ze hadden prima iets anders kunnen verzinnen. Het lijkt erop alsof ze dit bewust gedaan hebben, juist om een reactie uit te lokken uit christelijke hoek. Volgend jaar hopelijk weer een normale intocht in eigen stad. Zijn we niet meer van dit clubje werkloze acteurs en mislukte kleinkunstenaars afhankelijk.

"Het belangrijkste, m'n kleindochter vond het prachtig. Het is een kinderfeest, toch?"

Erik Nederkoorn: Als je tegenwoordig je linker- in plaats van je rechterbeen voor zet moet je al verantwoording afleggen. We zijn zo doorgeschoten dat het eng wordt. Media hebben hierin ook een grote rol, helaas.

Johan van den Heuvel: Het is wel bewust zo gekozen. Had niet gehoeven. Je hoeft je niet beledigd te voelen maar ik kan me er wel wat bij voorstellen.

Wiesje Berenschot-Dekker: Ik vond het geweldig, een heel creatieve oplossing en zo leuk gebracht. En het belangrijkste, m'n kleindochter vond het prachtig. Het is een kinderfeest, toch? Dan maakt het eigenlijk niet uit wat wij er van vinden. Zolang de kinderen genieten is het feest geslaagd!

Anneke Koning: Wat een gezeur weer... je wordt toch moe van dit land met op alle slakken zout te leggen... laat het kinderfeest een kinderfeest blijven,die zijn blij dat de Sint weer in het land is,die nemen alles zoals het is ongeacht kleur of religie. Kunnen veel mensen nog een voorbeeld aan nemen.

Henk Kuipers: Sinterklaas is een bisschop die hoort bij het katholieke geloof. Wat een gezeik. Vraag is aan de kinderen wat zij er van vonden.

Michiel Grit: Het moet echt waar niet erger worden hier in Nederland. Overal vallen wel groepen over. Kop op mensen, maak je toch niet zo druk om alles.

"Bedenk en ervaar misschien ook binnen in jezelf: onze Heer kon en kan wel tegen een stootje. Harde(re) stoten zelfs. Leef in Hem!"

Raoul Hendriks: Van mij mogen ze het hele sinterklaasfeest opheffen... de lol is eraf.

Warner Uiterwijk: Gratis reclame voor The Passion, hoe mooi is dat? De vergelijking maken met de zwartepietendiscussie... ik vind 'm vergezocht. Is toch van een compleet andere categorie?

Josephine Borgman: Schandalig deze actie van het Sinterklaasjournaal!! Slaat werkelijk helemaal nergens op. En wat gebeurt er vervolgens?? Helemaal niks!! We laten het gebeuren, vinden er wat van maar daar blijft het bij. Het journaal kiest voor de GRAP(??) een beeld van Christus?? Goh, wat wel leuke grap. Walgelijk is het. Totale waanzin. Het wordt tijd dat we als Nederlanders eens opkomen voor waar wij als land voor staan!! Ik zal ze niet bij naam noemen maar gelovigen van een ander geloof hadden wel heel hard gereageerd...

David Heek: Wat een kans om als (gelovige) ouders het verregaande en qua grappen-en-spot-absorberende evangelie uit te leggen. Matteüs 27 erbij, en onderwijzen! Onze kinderen (7 tot 12 jaar) begrepen het. Ik kon lachen om de woordgrap. Ik snap de boosheid of het verdriet bij medegelovigen. Daar doorheen gaan is de (levens)kunst en misschien wel een uitdagende test om de ‘kracht van de opstanding’ te ervaren. Bedenk en ervaar misschien ook binnen in jezelf: onze Heer kon en kan wel tegen een stootje. Harde(re) stoten zelfs. Leef in Hem!

Adriaan van Steenbergen: Belachelijk. Dat dit getolereerd wordt. Zwarte Piet weg en dan een hele grote bevolkingsgroep de grond in trappen omdat die wel vredelievend zijn.

Bianca Willemsen: Het is erg jammer. Als dit met een Boeddha of Mohammed was gebeurd was de wereld te klein.

Herman Meijer: Kruisigt hem. Dat riep men 2000 jaar geleden ook. En Jezus ging. Juist voor spotters.

Reacties

1 Petrus 414 Als u smaad wordt aangedaan om de Naam van Christus, dan bent u zalig, want de Geest van de heerlijkheid en van God rust op u. Wat hen betreft wordt Hij wel gelasterd, maar wat u betreft wordt Hij verheerlijkt.
B
NTR kwetst geen zwarte maar christenen en is nu onder christenen de zwartepiet
K
Laten we het maar positief bekijken: het sinterklaas verkondigt de gekruisigde Jezus.
Toon meer reacties (12)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events