ZOA
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

13 november 2020 door ZOA

Ethiopiërs slaan massaal op de vlucht door gevechten - ZOA helpt vluchtelingen in Ethiopië en Sudan

Door de gevechten van de afgelopen dagen in het noorden van Ethiopië zijn tienduizenden mensen op de vlucht geslagen, ziet vluchtelingenorganisatie ZOA. Een deel van deze vluchtelingen zoekt een veilig heenkomen in andere delen van Ethiopië, maar grote aantallen nemen de wijk naar het naastgelegen Sudan.

Volgens Sudanese autoriteiten zijn er in de afgelopen dagen duizenden Ethiopiërs de grens naar de oostelijke deelstaten Kassala en Gedaref overgestoken. Sudan zegt dat er nu al een tekort is aan onderdak, voedsel en medische verzorging terwijl de verwachting is dat veel meer vluchtelingen in de richting van Sudan trekken zolang het conflict voortduurt.

Het team van ZOA in Sudan is aanwezig op de plekken waar de vluchtelingen uit Tigray aankomen. Op dit moment wordt de nood geïnventariseerd zodat deze vluchtelingen zo snel en goed mogelijk kunnen worden opgevangen met onderdak, voedsel en water. “Dat mensen naar het veel armere Sudan vluchten geeft wel aan hoe hoog de nood is”, zegt René Vlug, hoofd Fondsenwerving & Communicatie en tot vorig jaar directeur van ZOA in Ethiopië. “Deze gevechten en de bijkomende vluchtelingenstromen zijn een enorme klap voor de regio waar al zoveel mensen ontheemd zijn.”

ZOA is al jaren actief in de wijde regio, zowel in Ethiopië als Sudan. In Tigray biedt ZOA met een groot programma hulp aan Eritrese vluchtelingen en kwetsbare jongeren. Ook in andere delen van Ethiopië waar mensen veiligheid zoeken is ZOA aanwezig.

Door de aanwezigheid in de regio en de ervaring met de opvang van diverse vluchtelingengroepen kan de Nederlandse noodhulporganisatie snel de slachtoffers van dit geweld ter plekke te helpen.

In de Tigray-regio wordt al een week gevochten tussen regionale rebellen en het federale leger. Tigray ligt in het meest noordelijke gebied van Ethiopië op de grens met Eritrea. De TPLF (Tigray People Liberation Front) verzet zich al langer tegen de federale regering onder leiding van premier Abiy Ahmed. Uiteindelijk heeft dat ertoe geleid dat er vorige week gevechten zijn uitgebroken tussen de regeringstroepen en de TPLF.

Meer weten over het werk van ZOA in Ethiopië?

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events