moskee
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

12 november 2020 door Jeffrey Schipper

Nog steeds geen wet tegen buitenlandse financiering moskeeën: geduld Segers raakt op

Al eerder vroeg een Kamermeerderheid, mede op het initiatief van de ChristenUnie, om een verbod op financiering van organisaties vanuit onvrije landen. Het kabinet komt hier echter niet mee verder. Het geduld van coalitiepartijen ChristenUnie en VVD raakt op, zo meldt EenVandaag.

NRC en Nieuwsuur berichtten in 2018 hierover op basis van drie geheime lijsten van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hierop staan namen van islamitische organisaties die de laatste jaren in de Golfstaten om financiering hebben gevraagd. Volgens NRC en Nieuwsuur heeft bijna 10 procent van alle Nederlandse moskeeën in Golfstaten om geld gevraagd of ontvangt het daadwerkelijk geld uit die landen.

Eerder zei Segers hierover: “Onze vrijheid is niet bestemd voor mensen met oliedollars die onze vrijheid om zeep willen helpen. Daarom moet er nu eindelijk paal en perk worden gesteld aan buitenlandse financiering van een radicale versie van de islam hier in Nederland. Des te vreemder als de ministers Asscher en Koenders cruciale informatie zouden hebben achtergehouden voor gemeenten en voor onderzoekers. Daar willen we opheldering over.”

Tegenover EenVandaag benadrukt de politicus dat wetgeving heel hard nodig is. "Het is heel zorgelijk dat de wet er nog niet is, want de urgentie neemt toe. Die laatste stap, dat je de bron afsnijdt van een salafistische moskee, die gefinancierd wordt door een Golfstaat, moeten we kunnen zetten. Als die wet niet van het kabinet komt, dan stellen VVD en ChristenUnie voor om die wet zelf te maken. We hebben daarvoor al een ontwerp klaarliggen."

Het aanpakken van deze ongewenste financiering ligt gevoelig omdat het ten koste kan gaan van Nederlandse diplomatieke betrekkingen met de Golfstaten. Ook het inperken van een grondrecht als de vrijheid van godsdienst zou slecht zijn voor het aanzien van ons land. De buitenlandse financiering van moskeeën komt vandaag aan de orde in de Tweede Kamer tijdens het debat over de aanslagen in Frankrijk en Oostenrijk en de gevolgen voor de vrijheid van meningsuiting in ons land.

Reacties

G
Lastige kwestie hoor. Nou ben ik ook niet zo blij met veel moskeeën die met buitenlands (vaak salafistisch geld gefinancierd worden. Maar doen wij niet het zelfde met zending en kerkenbouw in de "derde wereld"? India heeft daarvoor haar grenzen gesloten....

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen