Ds. S. T. Lagendijk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

12 november 2020 door Jeffrey Schipper

Heilig avondmaal: wat is het nut van de uiterlijke tekenen?

"Wat is het nut van de uiterlijke tekenen van de bediening van het heilig avondmaal? Hoe zijn deze uiterlijke tekenen tot versterking van het geloof terwijl het om de betekenis gaat?", vraagt een vragensteller via de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"Wij vieren het heilig avondmaal en geloven dat het tot versterking van het geloof is, omdat de Heere Jezus het ingesteld heeft", antwoordt ds. S. T. Lagendijk. "Hij heeft gezegd: doet dat tot Mijn gedachtenis. Dat is een bevel. Als Jezus Heere is over je leven, hoe kun je dan Zijn bevel ongehoorzaam zijn? Dan geloof je toch dat wat Hij je opdraagt goed is? Eigenwijs afblijven van het heilig avondmaal terwijl je Christus kent, is ongehoorzaamheid aan Hem.  Dat is een eigenwijsheid die niet past bij iemand die zegt dat Christus het als Heere over zijn of haar leven voor het zeggen heeft.

De uiterlijke tekenen zetten de woorden kracht bij. Vergelijk het maar met een trouwdienst. Op je trouwdag krijg je veel gelukwensen en wensen veel mensen je Gods zegen over je huwelijk toe. En toch zijn al die gelukwensen anders dan het moment waarop je als man en vrouw neerknielt in de kerk en de zegen van God over je huwelijk uitgesproken krijgt. Die symbolische handeling (knielen, de zegende armen van een predikant) maken dat de boodschap (God geeft Zijn zegen aan huwelijken die naar Zijn Woord tot stand zijn gekomen) dieper binnenkomt.

Het zien van het brood dat gebroken wordt en het zien van de wijn die in de beker gegoten wordt, komt dieper binnen dan alleen de woorden dat Jezus Zijn lichaam heeft laten breken en Zijn bloed heeft vergoten. Zo gruwelijk concreet als het brood gebroken en de wijn vergoten wordt, zo gruwelijk concreet is Zijn lichaam verbroken om mijn zonden weg te nemen. En zoals ik het brood en de wijn proef in mijn mond, om het daarna door te slikken, zo werkelijk en concreet komt Christus door het geloof in mij."


Heilig avondmaal
- "Getuigenissen tijdens het avondmaal zou fijn zijn"
- ‘Jezelf een oordeel drinken’ tijdens het avondmaal: kan dat zomaar?
- Alcohol in de kerk: wel of geen wijn tijdens het heilig avondmaal?
- Dr. Marc de Vries verdiepte zich in het avondmaal: "Wie wacht op voldoende zondekennis vertrouwt op zichzelf"
- Wat iedere christen zou moeten weten over het heilig avondmaal
Meer over Heilig avondmaal »

Lees zijn volledige antwoord op de website van Refoweb.nl

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen