johannes paulus
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

11 november 2020 door Redactie

Vernietigend onderzoeksrapport: Vorige twee pausen legden klachten over seksueel misbruik naast zich neer

Verontrustend nieuws vanuit het Vaticaan. Uit een recent verschenen onderzoeksrapport blijkt namelijk dat de vorige twee pausen meerdere klachten over seksueel misbruik naast zich neer hebben gelegd. Het gaat om klachten over de Amerikaanse kardinaal Theodore McCarrick. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de huidige paus.

Al langere tijd gingen er geruchten dat klachten over de Amerikaanse kardinaal in de doofpot zouden zijn gestopt. Het was voor paus Franciscus aanleiding om een uitgebreid onderzoek in te stellen. Dat onderzoek is nu afgerond en de uitkomsten zijn vernietigend. Zo wist paus Johannes Paulus II al in 2000 dat er klachten waren binnengekomen over McCarrick. Toch besloot hij hem aan te stellen als aartsbisschop van Washington en niet veel later benoemde hij hem tot kardinaal.

McCarrick heeft zich volgens diverse klachten schuldig gemaakt aan seksueel misbruik van minderjarige familieleden. En het bleef niet bij de klachten in 2000. Ook paus Benedictus XVI kreeg kort na zijn aanstelling klachten over de kardinaal. Ook hij greep niet in, maar gaf volgens het rapport de kardinaal het advies om een beetje op de achtergrond te blijven.

Ook kerkleiders, bisschoppen en vertegenwoordigers van het Vaticaan negeerden de klachten volgens het vernietigende rapport. Paus Franciscus greep uiteindelijk wel in. Hij ontnam de inmiddels 90-jarige MacCarrick in 2018 zijn priesterlijke status vanwege het seksueel misbruik.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen