Nieuws

27 maart 2009 door Jeffrey Schipper

Christenen en de ecologische crisis

"God zal de mensheid er niet eigenhandig van weerhouden het milieu ernstig te beschadigen." De aartsbisschop van Canterbury, Rowan Williams heeft gewaarschuwd dat de wereld wordt geconfronteerd met "een ecologische vernietiging" wanneer zaken als klimaatverandering en milieu worden genegeerd. Williams, de hoogste leider binnen de Anglicaanse Kerk, zei dat een "radicaal andere houding van het hart'' nodig is om een ongecontroleerde klimaatverandering te voorkomen.

Volgens Williams ligt de verantwoordelijkheid bij de rijke landen om op een juiste wijze om te gaan met de milieuproblematiek, met het oog op de armsten in de wereld en de toekomstige generatie.

"De ecologische crisis is voor ons een geloofwaardige uitdaging. Als je in Bangladesh of Tuvalu leeft is er scepsis over de opwarming van de aarde en is er sprake van het tegenovergestelde van een geloofwaardige uitdaging. Het betekent voor ons dat we moeten leven in het besef van onze grenzen en afhankelijkheid." In het Bijbelboek Genesis wordt duidelijk dat het verzorgen van de schepping een taak is van de mens.

Onchristelijke gedachte
De gedachte dat God zal ingrijpen om ons te beschermen tegen onze collectieve dwaasheid noemt hij "onchristelijk" en "on-Bijbels." "Gods trouw verzekert ons dat zelfs in de meest verschrikkelijke ramp Hij ons niet zal loslaten. Maar Hij garandeert ons geen goed einde van deze wereld," aldus Williams. 

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher