frankrijk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

09 november 2020 door Redactie

Moslim veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf voor moord en voorbereiden aanslag op Franse kerk

Afgelopen donderdag is een Algerijnse man veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Hij vermoordde een vrouw en was van plan om een aanslag te plegen op een kerk een Villejuif, een voorstand van Parijs. Dat melden media in Frankrijk.

Het gaat om de 29-jarige islamitische student Sid-Ahmed Ghlam die in 2015 een aanslag op een kerk in de Parijse voorstad wilde plegen. Daarnaast had hij ook plannen om aanslagen in andere kerken te plegen. In april 2015 besloot hij één van zijn plannen daadwerkelijk ten uitvoer te brengen en begaf hij zich richting een kerk in Villejuif. Onderweg naar de kerk schoot hij een jonge Franse vrouw dood. Toen hij zijn pistool vervolgens wilde opbergen, verwondde hij per ongeluk zichzelf.

Ghlam schoot in zijn eigen been en moest daarom naar het ziekenhuis om zich te laten verzorgen. Daar werd vanwege de verdachte situatie de politie gewaarschuwd waarna zij in zijn auto en woning tal van aanwijzingen vonden dat het om een terrorist ging. Zo werden er meerdere wapens en een vlag van IS gevonden. Hij werd vervolgens opgepakt.

Geen loner
De Algerijn wilde tijdens een mis een aanslag plegen op een katholieke kerk. Hij had ook plannen voor het plegen van aanslagen in andere kerken. Bovendien bleek al snel dat hij niet alleen handelde. Hij kreeg instructies vanuit Syrië en werkte in Frankrijk samen met een aantal andere mannen. Ook zij werden donderdag veroordeeld. Ze kregen celstraffen tot dertig jaar.

Het incident vond plaats in een periode waarin er volop islamitische aanslagen in Frankrijk werden gepleegd. Enkele maanden eerder eiste een aanslag op de redactie van het satirische magazine Charlie Hebdo 12 levens. Niet veel later stierven er 138 mensen door een serie aanslagen in Parijs.

Vervroegd vrij
Wanneer iemand in Frankrijk veroordeeld wordt tot een levenslange gevangenisstraf kan hij in principe na 22 jaar vervroegd vrijkomen. Wanneer dat bij Ghlam het geval is, mag hij niet langer op Frans grondgebied verblijven, zo valt er in het vonnis te lezen. Hij zal het land bij een eventuele vrijlating dus moeten verlaten.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events