segers
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

09 november 2020 door Redactie

ChristenUnie stelt grondige belastinghervorming voor: afschaffing toeslagen

“Ons belastingstelsel is stuk. Het is veel te ingewikkeld geworden, het is niet rechtvaardig en het is veel te individualistisch.” Met die woorden kondigt ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers vandaag een voorstel voor grondige belastinghervorming aan. De ChristenUnie lanceert dit voorstel vandaag.

"De economische effecten van de plannen zijn doorgerekend door het Centraal Planbureau (CPB)", zo meldt de partij. "Onderdeel van het voorstel is de afschaffing van het toeslagenstelsel. Daarvoor in de plaats komt een basiskorting per huishouden, waarin rekening wordt gehouden met de omvang van het huishouden. Deze korting wordt, ook als er geen of een laag inkomen is, uitgekeerd aan het huishouden. Daarnaast verhoogt de ChristenUnie het minimumloon fors en verlaagt ze de belasting op arbeid flink, terwijl de belasting op vermogen omhoog gaat en belastingontwijking stevig wordt aangepakt."

"Ons voorstel is een breuk met liberaal individualisme."

ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers: “Ons voorstel is een breuk met liberaal individualisme en een goed doordacht alternatief voor het huidige ingewikkelde en soms onrechtvaardige belastingstelsel. Met deze christelijk-sociale belastinghervorming laten we zien dat het echt mogelijk is om de belasting eerlijker te heffen, om onze welvaart rechtvaardiger te verdelen en gezinnen meer ruimte te bieden voor de zorg voor elkaar.’”

De stelselhervorming is ontwikkeld door een werkgroep van de partij, met Pieter Grinwis als belangrijke spil. Grinwis is kandidaat-Kamerlid voor de ChristenUnie - plaats 5 op de concept-kandidatenlijst - en meermaals verantwoordelijk voor de financiële en fiscale uitwerking van verkiezingsprogramma’s.

"We hebben een simpeler en rechtvaardiger belastingstelsel opgebouwd."

Grinwis: “Ons belasting- en toeslagenstelsel werkt onrechtvaardig uit en is veel te complex geworden. Denk aan de rampzalige kinderopvangtoeslagaffaire. Aan het benadelen van mensen met lage inkomens in de middenhuur. Aan het feit dat het ene huishouden veel meer belasting moet betalen dan het andere, terwijl de inkomens gelijk zijn. Voor alleenstaanden en zeker alleenverdieners pakt dit steeds oneerlijker uit. De tijd van kleine reparaties is voorbij, voor de ChristenUnie was helder: we moeten terug naar de tekentafel. In het afgelopen jaar hebben we een simpeler en rechtvaardiger belastingstelsel opgebouwd. Dit resultaat, doorgerekend en wel, is onze inzet voor de komende jaren.”

Segers stelt dat er een omslag nodig is: “Van het individualisme naar saamhorigheid. Van een onrechtvaardige naar een rechtvaardige verdeling van onze welvaart. Van uitputting van de schepping naar goede zorg voor wat God ons heeft toevertrouwd. Daarom hebben we ons deze periode niet alleen gericht op uitvoering van het regeerakkoord, maar ook op de vernieuwing van onze christelijk-sociale agenda en het doordenken van nieuwe voorstellen. Dit voorstel voor een grondige belastinghervorming is er de vrucht van. Op hoop van zegen!”

Lees hier meer over het voorstel van de ChristenUnie en bekijk onderstaande video:

Reacties

H
Het afschaften van toeslagen is in mijn ogen een verkeerde zaak. Belastingkorting zal nooit de toeslagen goed maken voor ons bejaarden die alleen van een ouderdoms inkomen hebben. Maak mij eens duidelijk hoe onze leider dit gaat doen?

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events