Jochem Douma
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

09 november 2020 door Jeffrey Schipper

Ethicus en emeritus-hoogleraar Jochem Douma (88) overleden

Jochem Douma, ethicus en emeritus-hoogleraar aan de Theologische Universiteit (TU) Kampen, is zaterdag op 88-jarige leeftijd overleden. Douma was lange tijd één van de gezichten van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKv) totdat hij in november 2014 de overstap maakte naar de Gereformeerde Kerken Nederland (GKN).

In de jaren '60 was hij predikant in Rijnsburg en Brunssum. Daarna was hij van 1970 tot aan zijn emeritaat op 1 januari 1997 als hoogleraar christelijke ethiek verbonden aan de TU Kampen. Later was hij ook actief aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en was hij voorzitter van de Vereniging ter Bescherming van het Ongeboren Kind (VBOK). Douma schreef ook regelmatig theologische boeken en columns voor het Nederlands Dagblad. Aan de TU Kampen promoveerde Douma op het proefschrift Algemene genade. Uiteenzetting, vergelijking en beoordeling van de opvattingen van A. Kuyper, K. Schilder en Joh. Calvijn over "algemene genade"

Douma was jarenlang één van de gezichten van de groep verontruste gereformeerd-vrijgemaakten. Deze groep is van mening dat de vrijgemaakten hun gereformeerde identiteit verliezen en te veel schuiven op het gebied van huwelijk en seksualiteit, vrouwelijke ambtsdragers en liturgie. Ook hekelde Douma de grote ruimte die plaatselijke kerken wordt geboden, en het niet aanspreken van gemeenteleden die in zonde leven. Uiteindelijk verliet Douma de GKv nadat in 2014 toenadering werd gezocht tot de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK).

Nadat Douma de GKv verliet zijn de in zijn ogen verontruste ontwikkelingen doorgezet. Sinds 2017 kunnen vrouwen in dit kerkverband dienen als diaken, ouderling en predikant. Verder werken GKv en NGK momenteel aan een fusie.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen