Xanne van der Bijl
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

SAMEN MET EH

 

Een basis voor je leven: "Ik sta nu veel sterker in mijn geloof"

“Toen ik in het examenjaar mijn studiekeuze maakte, had ik het idee dat het wel in een keer goed moest zijn", zegt Xanne van der Bijl. "Het zou immers mijn toekomst bepalen. Want ja, je hebt nou eenmaal een inkomen nodig voor je levensonderhoud en je werk is een groot onderdeel van je leven. Voor mijn gevoel bepaalde mijn opleiding dus hoe mijn leven tot aan mijn pensioen zou worden. Ik vind iets niet snel leuk, maar mijn keuze voor de Pabo was eigenlijk heel logisch. Ik hou van kinderen en als ze bij mij in de buurt zijn, gaat mijn aandacht er haast automatisch naar toe.”

Xanne begon na de havo aan de Pabo, maar halverwege het cursusjaar stopte ze met die studie. Via haar vriend werd ze gewezen op de Evangelische Hogeschool, en ze besloot van februari tot juli het Traject te gaan volgen.

Subgroepjes
“Op de Pabo ontdekte ik al gauw dat ik daar niet op mijn plek was. Ik voelde me niet thuis in de klas want er waren heel veel subgroepjes en dat stond me tegen. Toen ik stage moest lopen en die ook nog eens tegenviel, besloot ik te stoppen. Het was niet dat ik de kinderen niet geweldig vond, maar om voor een groep te staan, maakte me best onzeker. Het leeftijdsverschil voelde ook wat onwennig: ik was 17 en stond voor groep 7. Maar het was vooral dat ik de één-op-één verbinding met de kinderen miste.

Mijn vriend vertelde me over de EH en het feit dat ik daar aan mezelf kon werken, sprak me meteen aan. Ik besloot naar een open dag te volgen en dat was voor mij de bevestiging. Met name door de sfeer die ik daar proefde.”

Impact
“Ik was op zoek naar wie ik was en worstelde met een stukje onzekerheid. Dat had ook impact op mijn geloofsleven, want ik merkte dat ik niet meer zo stevig in mijn schoenen stond op dat gebied. Ik had niet zozeer vragen, maar mijn relatie met God was een beetje verwaterd. Ik was eerst best gelovig, maar ik miste nu een bepaalde drive voor het geloof en dat wilde ik heel graag terug hebben. Ik hoopte dat de EH me daarbij zou helpen.”

Geen onderscheid
“Toen ik aan het Traject begon, besefte ik dat ik eigenlijk nog niet klaar was voor mijn vervolgopleiding. Het was niet dat ik twijfelde over mijn keuze voor de Pabo, maar aan de andere kant wist ik ook niet of ik daar na de EH mee door zou gaan. Ik stond daar op zich wel open voor.

Wat een verschil was de EH met mijn vorige school! Er waren geen subgroepjes en er werd geen onderscheid gemaakt. De sfeer was zo vertrouwd dat iedereen ook echt zichzelf kon zijn. Ik dus ook. Ik kwam in een superleuke groep terecht, waarvan ik echt kan zeggen dat ik vrienden voor het leven heb gemaakt.”

Proces
“Naar mate de lessen volgden, merkte ik dat ik daar heel veel aan had. Sommige dingen die ik hoorde waren niet heel nieuw voor me, maar doordat ik er actief mee aan de slag ging begonnen de lessen voor me te leven. Ik heb veel mogen leren over een gezond zelfbeeld en heb ontdekt dat ik waardevoller ben dan ik zelf dacht. Die knop is op de EH bij omgegaan, en er is een proces gestart. Ik heb daar inmiddels mooie stappen in gezet, maar ik ben er nog niet, dat proces gaat door. Ook daar heb ik handvatten voor gekregen om dat na de EH vast te houden.

Op geloofsgebied heb ik mogen leren dat het gaat om een persoonlijke relatie met God. Ik ontdekte dat ik leefde met bepaalde verwachtingen over waar ik als christen aan moest voldoen, en daarmee was de relatie uit beeld geraakt. Ik merk dat ik nu veel sterker sta in het geloof. Ik kan nu zeggen dat ik door God geliefd ben, en dat is de basis voor mijn leven geworden.” 

Uniek
“Op de EH heb ik uiteindelijk ontdekt dat de Pabo toch niet zo goed bij mij paste als ik dacht en ben ik geswitcht naar Social Work. Dat wat ik aanvankelijk wilde, namelijk werken met kinderen en hen iets mogen bijbrengen, daar kan ik straks via deze opleiding goed mee aan de slag. En ik kan hen daarbij één-op-één begeleiden.

Elke student op de EH volgt zijn eigen proces. En dat maakt de school heel uniek. Ik geloof dat iedereen die zoekt naar antwoorden over het leven, over zichzelf of over God, is op de EH op z’n plek.”

Ben jij ook benieuwd naar de Evangelische Hogeschool?

Error: could not load events