Wallen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

05 november 2020 door Patrick Simons

Amsterdamse Wallen sluiten: "Eindelijk even rust"

Nu de coronamaatregelen in bepaalde regio’s flink worden aangescherpt, worden ook de Amsterdamse Wallen gesloten. Alle prostitutieramen en seksinrichtingen werden vanaf woensdagavond gesloten voor twee weken. Dat is het gevolg van een nieuwe noodverordening in Amsterdam-Amstelland. Hulpverlener Frits Rouvoet reageert verheugd.

Rouvoet luidde recent nog op CIP.nl de noodklok over de situatie van prostituees in Nederland. Hij stelde dat het systeem de vrouwen in de prostitutie houdt: “Het is niet dat ze zomaar even kunnen stoppen omdat het onveilig is. Dan hebben ze geen uitkering en krijgen ze niets.” Ook vertelde hij dat de situatie op de Wallen steeds onveiliger werd: “De sfeer is een stuk grimmiger geworden. Driekwart van de vrouwen die wij spreken, geeft aan dat ze liever hebben dat de boel gesloten wordt. Dan weten ze waar ze aan toe zijn.”

Nu is het dus zo ver en gaan de Wallen in ieder geval twee weken dicht. Volgens Rouvoet kwam het besluit toch als een verrassing: “Sommige meisjes kwamen om 19.00 uur aan en hoorden toen pas dat de ramen om 22.00 uur dicht zouden gaan. Dat was wel heel onverwachts. Ze hadden ook de kamerhuur al vooruitbetaald. Ik denk dat er zo’n 35 ramen open waren. De rest is niet opengegaan.”

Het belangrijkste is echter wat er nu gebeurt, zo vertelt Rouvoet. “Ik heb vragen gesteld aan de raad. Wat gaan ze de komende twee weken voor deze vrouwen doen? Sommige vrouwen krijgen al een aanvullende uitkering, andere vrouwen hebben dat niet gedaan. We verwachten dan ook een toeloop bij ons op kantoor. Daarnaast proberen we de vrouwen natuurlijk te helpen waar kan, met de boodschappen bijvoorbeeld. Het geeft extra werk voor ons, maar daar zijn we natuurlijk voor.”

Rouvoet bevestigd dat de vrouwen over het algemeen blij zijn dat de ramen dicht zijn: “Nu weten ze tenminste waar ze aan toe zijn. Het is een hele gekke tijd en zeker voor deze dames. Sommige zeiden tegen me: “Frits, nu kan ik eindelijk even rust krijgen.” Vrouwen voelen zich onveilig, vaak staat er één vrouw in een straatje en is er bijna niemand op straat. Dan voel je jezelf natuurlijk al snel onveilig.”

Klik hier om naar de website van Bright Fame te gaan.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events