Heemskerk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

04 november 2020 door Redactie

Ds. Heemskerk stapt op als voorzitter stichting Timotheos

De voorzitter en de penningmeester van Stichting Timotheos hebben besloten om hun functie neer te leggen. Het gaat om ds. D. Heemskerk (foto), hersteld hervormd emerituspredikant en J. Visscher uit Staphorst. Ook maken ze niet langer onderdeel uit van het bestuur. Dat maakt de stichting bekend door middel van een persbericht.

De reden die genoemd wordt voor het opstappen van de twee bestuursleden is dat er een verschil van inzicht is ontstaan tussen hen en de overige bestuursleden. Daarbij gaat het volgens het persbericht om het te voeren beleid van de stichting. Voorlopig zal ds. H. Lassche, predikant van de hersteld hervormde kerk in Rijssen, als voorzitter fungeren. Dhr. J. Boer neemt voorlopig de taken als penningmeester waar.

Het rommelt al geruime tijd bij de zendingsorganisatie die zich bezig houdt met de hulp aan weeskinderen in Malawi. De financieel directeur in Malawi Wim A. staat sinds april op non-actief nadat hij werd opgepakt wegens seksueel grensoverschrijdend gedrag. Hij zou verschillende meerderjarige jongemannen hebben gedwongen tot seksuele handelingen. Wanneer ze daar niet in meegingen, dreigde hij ze uit te sluiten van het studiebeurzenprogramma van Timotheos in Malawi. Het televisieprogramma Zembla maakte hier een uitzending over. Later werd hij wederom opgepakt op verdenking van een nóg ernstiger misdrijf. Hij zou minderjarige meisjes seksueel hebben misbruikt. Verschillende meisjes legden een verklaring tegen hem af.

Binnen de zendingsorganisatie zelf ontstond de nodige onrust. Drie van de zeven bestuursleden stapten reeds op. Daar komen er met Heemskerk en Visscher dus nog twee bij. De drie eerder gestopte bestuursleden besloten om steungroep Timotheos op te zetten, een nieuw initiatief om de reeds aanwezige veldwerkers in Malawi te blijven steunen.

Eerder reageerde ds. Heemskerk op de uitzending van Zembla: “Ik kan me heel goed voorstellen dat mensen die sterven van de honger of alle mogelijke moeite hebben om rond te komen, tegen betaling een bepaald getuigenis afleggen”, reageerde hij op de uitzending van Zembla. Ook stelde hij dat de verklaring van Wim A. onder dwang tot stand was gekomen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events