Nellie van Dooijeweert
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

03 november 2020 door Jeffrey Schipper

'Ik heb behoefte aan vriendschap maar voor mij zit dat er niet in'

"Veel christelijke gemeenten bestaan uit hechte familieleden. Ze hebben dan geen behoefte meer aan nieuwe contacten, dus laat men de nieuwkomers zoals ik vaak links liggen. Ik ben op veel gebieden in mijn leven een buitenstaander, een einzelgänger en ik heb er moeite mee. Want ik heb ook behoefte aan liefde en vriendschap van mensen, maar voor mij zit dat er niet echt in. Hoe kan ik zo van Gods liefde doordrongen raken dat het genoeg is en ik boven mijn eenzaamheid kan gaan staan?", vraagt een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"Je voelt je eenzaam, van iedereen verlaten", antwoordt pastoraal medewerkster Nellie van Dooijeweert. "Bijna minderwaardig... Je hebt zelfs het gevoel dat mensen op je neer kijken. Daar ga je onder gebukt. Dat beukt je leven. Dat begrijp ik goed. En voor dat probleem heb je je toevlucht gezocht bij de Heere God. Dat is heel goed. Er is geen betere helper dan Hij. Maar weet je; dit is geen geestelijk probleem, geen probleem rond je ziel over je zaligheid. Dit is iets heel anders. Dit is een psychisch probleem. Dit probleem los je niet op door in de Bijbel te lezen of veel te bidden of trouw naar de kerk te gaan.

Lieve broeder of zuster, blijf niet naar die ander kijken. Dat die je niet opzoekt, je niet benadert, geen gedag zegt, enzovoort. Je moet nu eerst aan jezelf gaan werken. Dat is heel moeilijk. Zeker voor jou. Je hebt al zoveel tegenvallers moeten verwerken en de mensen zijn overal hetzelfde. En het helpt toch niet wat ik doe, denk je dan. Zet dat van je af. Ga zelf contacten maken. ‘Het net aan de andere zijde uitwerpen!’ Net zoals de Heere Jezus dat zei tegen de discipelen. Toen ze dat deden vingen ze heel veel.

Hoe ga je daarmee beginnen? Niet langer wachten tot er iemand contact met jou zoekt, maar zoek zelf contact. Heel moeilijk voor je, maar je zult verrast zijn hoe mensen reageren. Je hoeft geen buitenstaander te blijven hoor. Nodig iemand uit, waarvan je weet dat die persoon ook alleen is, uit. Ga naar een Bijbelstudiegroep. Een Bijbelkring, een gemeenteavond. Er is veel wat je zou kunnen doen, je zou je hulp aan kunnen bieden voor mensen die hulp nodig hebben en behalve jij zijn er meer eenzamen en mensen die zich buitenstaander voelen. Ieder mens wil vriendschap en liefde.

Let op of je zulke mensen ziet en stap er op af, bijvoorbeeld na kerktijd, nodig zo iemand uit voor de koffie. Het zal een eerste keer heel moeilijk voor je zijn. Misschien krijg je zelfs een teleurstelling te verwerken. Maar toch, probeer het gewoon. Vraag aan de Heere je te helpen. Er is een noodlijn: 5015. 'Roep Mij aan in de dag van de benauwdheid, Ik zal u er uit helpen en u zult Mij eren'", aldus Van Dooijweert, verwijzend naar Psalm 50:15.

Lees haar volledige antwoord op de site van Refoweb

Reacties

2 Korintiërs 13 Geprezen zij de God en Vader van onze Heere Jezus Christus, de Vader van de barmhartigheden en de God van alle vertroosting, 4 Die ons troost in al onze verdrukking, zodat wij hen kunnen troosten die in allerlei verdrukking zijn, met de vertroosting waarmee wij zelf door God getroost worden. 5 Want zoals het lijden van Christus overvloedig over ons komt, zo is door Christus ook onze vertroosting overvloedig.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen