Ds. H. Korving
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

02 november 2020 door Jeffrey Schipper

Eva at van de verboden vrucht: waarom moet ik daarvoor boeten?

"In hoeverre word ik in het heden verantwoordelijk gesteld door God voor de fout die Eva heel lang geleden heeft gemaakt, door van de verboden vrucht te eten in het paradijs? Ik ben immers niet Eva. Waarom zou ik moeten boeten voor iets wat ik niet heb gedaan?", vraagt een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"Je bent verbonden met allerlei verbanden waarin mensen leven: een kleine kring (gezin), een grotere kring (familie), een nog grotere kring (volk) en de allergrootste kring (mensheid)", maakt ds. H. Korving duidelijk. "Op die manier alleen al heb je wel degelijk te maken met wat er in het paradijs gebeurde. Daar werden maar niet twee individuele mensen ongehoorzaam aan God hun Schepper, maar dé mensheid is ongehoorzaam geworden. Jij dus ook en ik.

Je kunt zeggen: ik ben verantwoordelijk voor mijn eigen ongehoorzaamheid, maar niet voor die van Adam en Eva. Klopt, maar jouw ongehoorzaamheid is wel het directe gevolg van hun ongehoorzaamheid. Sinds die dramatische ‘fout’ zoals jij het noemt is er geen mens meer die (het) goed doet (Rom. 3) en ziet God de hele mensheid beladen met deze schuld. God ziet geen mensen meer op aarde die het goed doen, zoals Adam en Eva vóór de val (Rom. 3, 9-20). Door hun val en ongehoorzaamheid delen wij in de schuld die op heel de mensheid rust en zijn we behept met dezelfde dwaasheid dat we God de rug toekeren.

Toch wel bijzonder dat God nog naar zulk soort mensen op zoek gaat om ze zalig te maken... En dat kan nu door die Ene, die andere Adam (Rom. 5), de Heere Jezus Christus. Gelukkig als je door het geloof ook bij Hem mag horen. Dan krijg je alles wat Hij heeft verdiend", aldus de christelijke gereformeerde predikant uit Urk.

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Reacties

K
Romeinen 5 zegt het klip en klaar: door Adam en Eva is de zonde in de wereld gekomen, met dood tot gevolg. Maar door het werk van Jezus is de straf op de zonde weggenomen.

Om voor mij nog altijd onbegrijpelijke redenen geldt in de reformatorische hoek het eerste "velen" van vers 15 voor alle mensen, maar het het tweede "velen" niet voor alle mensen. Terwijl in Romeinen 5:18 wel twee keer over "alle mensen" wordt gesproken.

J
Wijzen naar Adam en Eva ( eigenlijk Chava ) , hoeft niet hoor, er wijzen dan altijd nog drie vingers naar onszelf, wij luisteren ook nog regelmatig naar satan en zijn daarmee ook ongehoorzaam aan God, hierdoor eten wij dus ook nog steeds van de verboden vrucht ! Gelukkig is er naast het dodelijke probleem een levende oplossing geboden, zeker Marijn, het ultieme offer op Golgotha, onze Heere Jezus Christus en toekomstig Koning van de aarde als de laatste duizend jaar ingaan , de 7e dag sinds de schepping !
S
@Marijn: Zou jij je door jou verwekte kinderen ook niet in vertrouwen hun verantwoordelijkheid en vrijheid gunnen en geven om invulling te geven aan o.a. je opvoeding? En hebben zij ook niet last van jouw gebreken en blinde vlekken en hartstochten?
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events