ikoon zwarte Jezus
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

30 oktober 2020 door Redactie

Christenen presenteren ikoon van zwarte Jezus op Hervormingsdag

Op Hervormingsdag spijkerden Remmelt Meijer en Frans van Dam opnieuw een ‘stelling op de kerkdeur’ door een nieuwe ikoon van Jezus te presenteren. Dit keer op de deur van de overwegend 'witte' Nederlandse kerken.

"Het bijzondere van deze ikoon is namelijk dat Jezus zwart is", vertelt opdrachtgever Frans van Dam. "Met dit ikoon vragen de initiatiefnemers aandacht voor degene om wie het gaat in elke kerk: Jezus. Hoe kijkt hij naar een samenleving waar nog steeds institutioneel racisme aanwezig is? Wie is Jezus in de kerk? Is hij zo wit als hij vaak is voorgesteld? Of wordt het tijd voor meer kleur, juist omdat Jezus meer dan wie dan ook het voorbeeld is van de nieuwe mens die God bedoeld heeft? Kunnen Nederlandse kerken ook kijken naar een zwarte Jezus?

In alle stilte is illustrator Jedi Noordegraaf aan het werk gegaan om een eigentijdse ikoon van Jezus te maken. Omdat een beeld in onze tijd nu eenmaal meer zegt dan 1000 stellingen. Het ikoon bevat een Jezus die de wereld aankijkt, die jou en mij aankijkt. En dat tegen de achtergrond van de Black Lives Matter beweging met teksten uit het eeuwenoude evangelie als protest.

Dit ikoon is bedoeld om een prikkelend beeld te geven en zo een aanzet te geven het gesprek in de kerken breed te voeren. Om ons bewust te worden van degene om wie het echt gaat in de kerk: wie is Jezus vandaag? Wat hebben we nodig als we afscheid willen nemen van een eenzijdig witte Jezus? Wat gebeurt er met ons als we anders naar Jezus durven kijken? Een ikoon van een black Jesus - omdat we God, Jezus en christelijk geloof niet mogen versmallen tot een beperkte witte invalshoek. Een uitnodiging om anders naar Jezus te kijken", maakt Van Dam duidelijk.

Op bovenstaande foto staan onder andere Samuel Lee (Theoloog des Vaderlands), Minella van Bergeijk (directeur TEAR), Remmelt Meijer (theoloog) Jan Wolsheimer (directeur Missie Nederland). Zij zijn samen met Don Ceder, fractievoorzitter ChristenUnie Amsterdam, ambassadeurs van het initiatief.

Reacties

C
Jezus is een Jood uit de stam Juda.

Geen Europeaan,Afrikaan of waar dan ook vandaan.

Een Israëliet dus!
R
En alweer leidt politieke correctheid tot geschiedvervalsing en discriminatie van blanken.Jezus was een Jood. De mozaïeken en frescos uit de tijd van Jezus laten uitsluitend blanke Joden zien. Net zoals Jezus ook op de alleroudste afbeeldingen als blank wordt afgebeeld.
Wat maakt het uiterlijk uit? Het gaat om Wie Hij is: onze Verlosser, de zondeloze, volmaakte Zoon van God.
Toon meer reacties (5)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events