Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

29 oktober 2020 door Spaanse Evangelische Zending

SEZ voert actie voor Bijbelverklaringen Cuba

Cubaanse predikanten verlangen naar onderwijs van theologen uit de kerkgeschiedenis. In het land is theologische lectuur echter nauwelijks verkrijgbaar. Daarom voert de Spaanse Evangelische Zending (SEZ) actie om Bijbelverklaringen te verspreiden in Cuba.

In Cuba is vrijwel geen theologische lectuur te koop. Predikanten en theologiestudenten zijn vaak ook te arm om boeken aan te schaffen. Ds. Grave de Peralta is predikant van een groeiende gemeente in Chaparra in Oost-Cuba. "Toen ik pas predikant was, had ik bijna geen enkele Bijbelverklaring of andere goede boeken die een predikant nodig heeft.’ De Cubaanse predikant ontving wel boeken van collega’s uit andere kerken. ‘Maar dat was geen stevige kost, niet echt reformatorische lectuur."

Collega-predikant ds. Fleites uit de omgeving van Havana vertelt waarom hij met name behoefte heeft aan goede Bijbelverklaringen. "Zonder Bijbelverklaring mis ik het onderwijs van theologen uit de kerkgeschiedenis. Daardoor loop ik gevaar om leerstellige fouten te maken." Ds. Fleites zou graag verklaringen van gereformeerde theologen willen hebben van elk Bijbelboek.

Elbert Verboom, de Cubacoördinator van de SEZ, onderhoudt vanuit Nederland contact met honderden predikanten en theologiestudenten en dertien theologische scholen verspreid over heel Cuba. Afhankelijk van hun interesse in reformatorische lectuur ontvangen de predikanten, theologiestudenten en scholen twee keer of vijf keer per jaar een pakketje van twee kilo. Verboom: "De ervaring leert dat grotere pakketten niet aankomen bij de aanvragers."

Verboom heeft regelmatig contact met de ontvangers in Cuba. Zo weet hij aan welke boeken zij behoefte hebben. Predikanten vragen vaak om een verklaring van een Bijbelboek dat ze willen gaan bepreken. Wanneer boeken aankomen sturen predikanten een aankomstbericht.

Dit najaar voert de SEZ actie voor de verspreiding van Bijbelverklaringen in Cuba. Dit doet de SEZ door middel van een brede advertentiecampagne. Deze manier van werven is nog mogelijk tijdens de coronacrisis, andere wervingsmiddelen vallen weg. Verenigingen zeggen presentaties af en voor scholen is actievoeren moeilijk. Ook houden dit jaar minder kerken een Reformatieherdenking. Bij Reformatieherdenkingen wordt vanouds veel gecollecteerd voor de SEZ. Verboom: "We hopen de reformatorische achterban met de advertentiecampagne toch weer warm te maken voor ons werk."

De SEZ verspreidt Bijbelverklaringen van Luther, Calvijn, Henry, Hendriksen & Kistemaker, Hodge, Ryle, Bruce, Lloyd-Jones en Spurgeon en de serie Oude Testament van de Spaanse uitgever Andamio. De Bijbelverklaringen koopt de SEZ in bij diverse Spaanstalige uitgevers, onder andere in Spanje en Costa Rica. De boeken uit Costa Rica worden direct naar Cubaanse adressen gestuurd. Dat is goedkoper. Boeken van andere uitgevers gaan via Nederland naar Cuba.

Omdat de verzending van de boeken veel tijd en geld kost, droeg de SEZ bij aan de plaatsing van een drukmachine op een theologische school in Cuba. Het geld voor deze drukmachine werd ingezameld door een RD-actie in 2011. Op deze drukmachine zijn inmiddels enkele theologische boeken via de SEZ en verschillende oplagen van En la Calle Recta, het Spaanstalige blad van stichting In de Rechte Straat, gedrukt. De drukmachine heeft echter niet de capaciteit om te voldoen aan de grote vraag die er is naar theologische lectuur in Cuba. Vandaar dat de SEZ ook veel boeken per post naar het land blijft versturen, waaronder Bijbelverklaringen.

Ds. Grave de Peralta en ds. Fleites ontvingen beiden al enkele delen van Bijbelverklaringen. Ds. Grave de Peralta bezit onder andere de verklaring van Genesis van Calvijn en de verklaring van Lukas van W. Hendriksen. "Ik gebruik dit soort commentaren voor mijn preken, maar ook bij de voorbereiding van series Bijbelstudies die ik met mijn gemeente houd." De leidinggevenden in zijn kerk komen de verklaringen vaak raadplegen. "Ze staan echt verbaasd over wat ze allemaal leren uit deze commentaren." De leidinggevenden kunnen de opgedane kennis goed gebruiken. Op hun beurt houden ze Bijbelstudies met groepjes mensen op verschillende locaties.

Ook voor ds. Fleites zijn de delen die hij inmiddels ontving nuttig. "Ik begrijp de Bijbel nu beter. Ik raak er meer aan gehecht. Mijn gemeente groeit in kennis van de waarheid en daardoor ook in een christelijke levenswandel." De predikant roept Nederlandse christenen op trouw te blijven aan de Heere en aan de waarheid van de Schrift. "En moge u dit voortreffelijke werk blijven steunen."

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen