Simons Lenskens
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

27 oktober 2020 door Redactie

Gemengde Zeeuwse reacties op vrouwelijke SGP-wethouder: "We laten de Bijbel los"

Komende donderdag wordt Paula Schot op het Zeeuwse Schouwen-Duiveland benoemd tot de eerste vrouwelijke SGP-wethouder ooit. Hoewel het vrouwenstandpunt van de politieke partij langzaam maar zeker lijkt te verschuiven, is lang niet iedereen het daarover eens. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Zeeland.

Het regionale medium besloot om alle SGP-fracties in de provincie Zeeland langs te gaan om te vragen wat zij er nu eigenlijk van vonden. Een kleine meerderheid van de fracties staat achter de benoeming van een vrouwelijke wethouder. De provinciale fractie lijkt ook niet echt enthousiast. Verder liet oud-gedeputeerde George van Heukelom aan duidelijkheid niets te wensen over. Hij vertelde desgevraagd tegen de benoeming van Schot te zijn.

Omroep Zeeland sprak ook met statenfractievoorzitter Joan van Burg. Op de vraag of hij Schot gefeliciteerd heeft antwoordt hij dat hij haar welkom heeft geheten. Veel SGP’ers blijken desgevraagd terughoudend te zijn in hun mening over het onderwerp. Ook landelijke partijvoorzitter Maarten van Leeuwen wilde zich er in gesprek met de NRC niet teveel over uitspreken. Hij weigerde te zeggen over de benoeming van Schot al dan niet gewenst was. Ook wilde hij niet zeggen of hij haar ging feliciteren.

“Op grond van ons beginselprogramma dat gebaseerd is op de Bijbel komt het regeerambt de man toe.”

Toch zijn er ook SGP’ers die zich wel duidelijk uitspreken. “Op grond van ons beginselprogramma dat gebaseerd is op de Bijbel komt het regeerambt de man toe”, vertelt Paul Moens, fractievoorzitter in Middelburg tegenover Omroep Zeeland. “Ik vind dat we door een vrouw te benoemen de Bijbel loslaten en dat is het fundament van de SGP. Een huis zonder fundament wordt een zwak bouwwerk.”

Toch is een nipte meerderheid van de door de regionale omroep ondervraagde fracties voor de benoeming van Schot. Johnny Lukasse, fractievoorzitter van SGP/CU in Goes, is één van hen. “Ze hebben gezocht naar de meest capabele kandidaat. Ik denk dat ze daar prima past. Ik denk ook dat dit proces verder zal gaan, maar ik denk niet dat we deze discussie met de buitenwacht moeten voeren.”

Paula Schot wordt donderdag op Schouwen-Duiveland benoemd tot wethouder. CIP.nl sprak hier uitgebreid over met haar en publiceert dit interview donderdag. 

Foto: Simons Lenskens

Reacties

K
Wees nou eens eerlijk. De bijbel zegt helemaal niets over de positie van de vrouw in de politiek. Paulus schrijft dat in de christengemeentes vrouwen onderdanig moeten zijn aan hun eigen man. Dat je dat 2000 jaar in je grondbeginselen van je partij opneemt, met als motivatie die woorden van Paulus, is tot daar aan toe. Maar doe niet alsof je grondbeginselen van je politieke partij gelijkwaardig zijn aan de bijbel.
T
De SGP heeft er voorzover ik weet nooit moeite mee gehad dat 4 vrouwen staatshoofd van Nederland waren. Ik bedoel de Koninginnen Emma t/m Beatrix.
M
Paula is een prima kandidaat blijkt. Ze heeft op haar huidige werkplek een geweldige indruk achterlaten. De positie die ze nu inneemt is bedoeld voor de beste kandidaat en niet voor een men per definitie. De bijbel is hier helemaal niet op tegen. De interpretatie van sommige groepen is hier tegen, dat is een wezenlijk verschil.
Toon meer reacties (4)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events