Schreeuw om Leven
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

27 oktober 2020 door Jeffrey Schipper

Wijdverspreide e-mail zorgt voor onrust bij Stichting Schreeuw om Leven

Een meningsverschil over leiderschap, een wijdverspreide e-mail en een burn-out van directeur Kees van Helden. Dit alles is onderdeel van een complexe situatie die rondom de christelijke pro-lifeorganisatie Schreeuw om Leven is ontstaan, melden verschillende media.

Alles begon met een wijdverspreide e-mail van Joop B. Buker, oud-medeweker van Schreeuw om Leven. Daarin klinkt het verwijt dat Van Helden en zijn vrouw door het bestuur zouden zijn "verbannen". Op het moment dat deze kritiek wordt geuit is Van Helden met ziekteverlof in verband met gezondheidsklachten. Medebestuurslid Gert-Jan van de Bovenkamp nam in eerste instantie de bestuurstaken van Van Helden over, waarna eind september Ed van Hell werd aangesteld als interim-directeur.

Gesuggereerd wordt dat het bestuur met de komst van Van Hell de zieke Van Helden op een zijspoor zou willen zetten. "Mijn schrijven betreft een persoonlijke actie, maar ik heb de afgelopen dagen wel gemerkt dat een hele grote groep het ondersteunt", aldus oud-medewerker Buker eerder tegenover het Reformatorisch Dagblad. In dezelfde krant ontkent Van Hell dat zijn komst een motie van wantrouwen jegens Van Helden zou zijn. "Daar is geen sprake van. Ik ben in geen enkel opzicht uit op de stoel van Kees."

Op de achtergrond speelt de professionaliseringsslag die Schreeuw om Leven doormaakt een belangrijke rol. Dit gaat gepaard met een meningsverschil tussen bestuur en directie over de leiderschapsvisie. De combinatie tussen vrijwilligers en professionals zorgt op de werkvloer voor wrijving binnen de sterk groeiende organisatie. Het bestuur van de stichting wil niet expliciet duidelijk maken in hoeverre Van Helden in het professionaliseren van Schreeuw om Leven tekort is geschoten. Wel is duidelijk dat het professionaliseren van Er is hulp, de hulpverleningstak van Schreeuw om Leven, de belangrijkste prioriteit voor interim-directeur Van Hell is.

Hoe de toekomst van Van Helden en Schreeuw om Leven eruit ziet is op dit moment niet duidelijk. Beide partijen zijn uiterst terughoudend en communiceren hierover liever niet via de media. "Half november maken we de tussenbalans op", liet Van Hell, voormalig directeur van Stichting Ontmoeting, tegenover het RD weten.

Van Helden is sinds 2016 actief als directeur bij Schreeuw om Leven. Destijds nam hij het stokje over Bert Dorenbos. Sindsdien vaart de stichting een minder activistische koers met een grotere nadruk op hulpverlening en pastoraat.

Reacties

Het is toch wel frappant. Net lees ik dat er een omslag gesignaleerd wordt in de publieke opinie over abortus. En jawel, de leiders van de organisatie, die met een betoon van eensgezindheid deze belangrijke pro-life kar verder zouden moeten trekken, rollen vechtend over de straat. De duvel ziet z'n nederlaag aankomen en zijn sterste wapen, het zaaien van verdeeldheid onder ambitieuze egootjes, wordt weer eens succesvol ingezet. Wakker worden, SOL-leiders!
C
Niet praten, maar bidden. Met gebed kan die vermeende duvel geen kant op. Daarbij komt dat de tijd ook mee speelt, met corona hebben alle mensen een kort lontje, maar ook het door 'omstanders opgeroepen protest van waken bij klininieken'.

Aldus houd de Bijbel centraal.

God is machtiger, de Heere regeert

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen