abortus
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

26 oktober 2020 door Redactie

Abortus in Polen verder ingeperkt door uitspraak rechter

Door een uitspraak van het grondwettelijk hof in Polen is het in dit land voortaan nog lastiger om abortus te plegen. In de uitspraak staat dat het aborteren van een foetus met een afwijking tegen de grondwet ingaat. Abortus is in Polen hierdoor slechts om twee redenen mogelijk: als de gezondheid van de moeder in gevaar is of als er sprake is van verkrachting of incest.

Hoewel een zeer groot gedeelte van de abortussen wereldwijd plaatsvinden om financiële redenen, speelt de gezondheid van het kindje vaak ook een rol. Wanneer er bijvoorbeeld sprake is van een afwijking zoals het syndroom van Down, wordt er sneller gekozen voor een abortus. In Polen was dit zelfs de meest genoemde reden om abortus te plegen. Een gedeelte van het parlement stelde echter dat dit in strijd zou zijn met de grondwet. In een artikel van de grondwet wordt het recht op leven beschermd. Het hof heeft nu uitgesproken dat dit inderdaad het geval is.

In de praktijk houdt dat in dat abortus eigenlijk alleen nog mogelijk is wanneer een vrouw of meisje is verkracht of als er sprake is van incest. Ook wanneer het leven van de zwangere moeder in gevaar is, kan er overgegaan worden tot een abortus. Het is niet de eerste keer dat de regering probeert om abortus verder in te perken. Dat gebeurde ook in 2018. Toen zag men er echter van af omdat een gedeelte van de bevolking in opstand kwam.


Abortus
- Sandra stapte een abortuskliniek binnen
- Spiraaltje of pil gebruiken als christen? Kees van Helden raadt het af
- Kira maakte een afspraak bij abortuskliniek: "Ik schreeuwde het uit naar God: haal het bij me weg. Ik wil het niet. Ik kan het niet"
- Abby Buwalda is voorstander van abortus en keek de populaire christelijke film 'Unplanned': "Ik vind de film gevaarlijk"
- SGP-Kamerlid fel benaderd door collega D66: "Bemoei je met je eigen baarmoeder"
Meer over Abortus »

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events