china kerk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

23 oktober 2020 door Geerten van Breugel

China en Vaticaan sluiten omstreden deal over aanstelling bisschoppen

Het Vaticaan en China hebben een overeenkomst gesloten over de aanstelling van bisschoppen in het Aziatische land. De deal, die voor twee jaar is verlengd, omvat het voorleggen van Chinese bisschoppen door de Chinese Patriottische Katholieke Associatie aan het Vaticaan, die er op haar beurt een veto over uit mag spreken. De andere zijde van de medaille bestaat uit de erkenning van vorige bisschoppen die door het communistische land werden aangesteld. Eerder werden zij door de paus in de ban gedaan, stelt de Christian Post.

De deal wordt door mensenrechtenorganisaties aangekaart vanwege de beperkte mate van godsdienstvrijheid in het land die hierdoor nog sterker onder druk zou komen te staan. De timing is slecht, stellen organisaties als het International Christian Concern, omdat het Vaticaan de houding van China hiermee lijkt te legitimeren. China telt ongeveer tien tot twaalf miljoen katholieken.

Het Vaticaan benadrukt in een statement de "goede communicatie en samenwerking tussen de partijen" en pleit voor een "open en constructieve dialoog in het belang van de Katholieke Kerk en het welzijn van het Chinese volk". Ook hoopt de kerk eenheid te bevorderen tussen de Chinese katholieken.

Tientallen jaren duurt de spanning al, tussen de Chinese overheid en het Vaticaan. Waar de Katholieke Kerk erop staat dat bisschoppen door de paus benoemd worden, weigert de Chinese kerk dat en vindt het buitenlandse inmenging. In 2018, na de vorige overeenkomst tussen het Vaticaan en China, dwong de overheid priesters nog een document te tekenen waarin stond dat ze bij de 'onafhankelijke kerk' hoorden. Ze verklaarden hierdoor geen relaties te hebben met buitenlanders. Ook zouden ze geen religieus onderwijs geven aan mensen onder de 18 jaar en beperkte het getekende document activiteiten in kerken.

Reacties

is eerder een onderwerp geweest op CIP. Het vaticaan is net als Israel in het oude testament deals aan het sluiten met buurlanden in plaats om op God te vertrouwen. Alle religies worden in China onderdrukt. Waarschijnlijk worden zelfs hun eigen katholieken broeders en zusters ook gevangenkampen gezet. China verandert zelfs de bijbel. Heeft daar het vaticaan al over geoordeeld. Of willen ze met iedereen vriendjes blijven om zelf ook machtig te zijn.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen