poetin
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

20 oktober 2020 door Redactie

Wordt de godsdienstvrijheid in Rusland verder ingeperkt?

Het lijkt erop dat de godsdienstvrijheid in Rusland nog verder ingeperkt gaat worden. Het land, waar de Orthodoxe Kerk populairder dan ooit is, wil een wetswijziging doorvoeren waardoor buitenlandse predikers niet zomaar meer voor kunnen gaan.

Voor religieuze minderheden in Rusland is dit een zorgwekkende ontwikkeling. Wanneer de wetswijziging inderdaad wordt doorgevoerd, mogen buitenlandse predikers niet voorgaan zonder dat ze een Russische opleiding hebben gevolgd. Ook dienen ze geregistreerd te zijn bij de overheid.

Er wordt verschillend gereageerd op de aanstaande wetswijziging. Sommige christenen maken zich zorgen en zien het als een verdere inperking van de godsdienstvrijheid in het land. Anderen stellen dat er in de praktijk nauwelijks iets verandert, omdat vrijwel alle voorgangers Russisch zijn.

“Rusland heeft formeel godsdienstvrijheid”, vertelde de in het land woonachtige William Immink recent tegenover CIP.nl. “Maar in de praktijk wordt er vaak getornd aan dat grondrecht. Er wordt met arwaan gekeken naar protestantse kerken en in de maatschappij worden ze bestempeld als ‘sektanten’. Hun positie gaat er eerder op achter dan op vooruit. Er zijn de laatste jaren steeds meer akkefietjes, waarbij christenen voor de rechter worden gedaagd, kerken worden gesloten of problemen krijgen met hun registratie en gebouwen.” Lees hier het hele interview. 

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events