Belijdenisdienst
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

22 oktober 2020 door Jeffrey Schipper

Belijdenis van de leer afleggen: moeten we dat wel willen?

"Hoe kan het dat er in sommige kerken belijdenis van de leer wordt afgelegd? Wat belijd je hier precies mee? Ik heb opgezocht wat de Bijbel hierover zegt, maar kon in dat opzicht hier niks over vinden. Het enige wat Jezus zegt is dat Hij de weg, de waarheid en het leven is. 'Wie in Mij gelooft zal behouden worden'", aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"Ik begrijp je vragen heel goed en ben het met je eens dat over deze zaak veel verwarring in de kerken is", maakt ds. A. Kot duidelijk. "Ik denk eigenlijk dat er principieel niet eens zo heel verschillend wordt gedacht maar de verschillen vloeien vooral voort uit de dagelijkse praktijk van het gemeenteleven. Het blijkt in veel opzichten dat wij wel een bepaald principieel punt kunnen maken, maar daarmee omgaan in de praktijk is weerbarstiger dan velen denken.

Maar bij het opgroeien komt er toch een moment dat wij ten opzichte van de Heere dat jawoord voor eigen rekening moeten nemen. Er moet bij ons en onze kinderen een hartelijke keuze komen voor de Heere en Zijn dienst en we kunnen die keuze niet maar onbepaald uitstellen. Laten wij zeggen dat iemand van 18 jaar toch volwassen genoeg is om te begrijpen waar het om gaat en zo iemand is ook oud genoeg om een bewuste keuze te maken zoals Jozua deed: aangaande mij en mijn huis, wij zullen de Heere dienen. Dat niet te doen is ook een getuigenis.

Nu voelen we wel aan dat hier een klem ontstaat. Wij worden geroepen om belijdenis af te leggen in het midden van de gemeente en daardoor openlijk te verklaren waar en bij Wie ons hart ligt. Dat wij zonder Christus niet kunnen en willen leven en dat wij voor onze zaligheid geheel vertrouwen op Zijn volkomen offer. Dat wij het jawoord bij onze doop door onze ouders gegeven voor onze rekening nemen en met een oprecht hart in de wegen van de Heere willen wandelen.

We houden de band tussen belijdenis en avondmaal aan. Maar niet als een automatisme. Wij oordelen niet over het hart. Slechts over leer en leven. En wanneer er geen verhindering is kan men degenen die begeren belijdenis af te leggen na onderwezen te zijn, toelaten tot het heilig avondmaal."

Lees zijn volledige antwoord op de website van Refoweb.nl

Reacties

K
Wat een flut antwoord. Het echte antwoord is dat je wel belijdenis kunt doen van de leer, maar dat dat je nog geen uitverkoren gelovige maakt, volgens die zelfde leer.

Gelukkig doe je in de meeste kerken belijdenis van je geloof.
E
Duidelijk antwoord, gelijk de voorzitter van een voetbalclub uitleg geeft over de regels die bij voetbal horen, zo legt de dominee uit waarom deze regel bij de kerk hoort. Alleen jammer dat het Bijbelse belijden niet belicht wordt, nl: bekeren, zich laten dopen en vervuld worden met de Heilige Geest. Daarmee zijn/haar oude leven aflegt en opstaat in een nieuw leven met Christus. Waarmee tevens de aanklacht tegen hen wordt uitgewist (Kol.2:12-14) en de satan alle recht is ontnomen ons aan te klagen. En dan de link met avondmaal, ...en Judas dan?
P
Volgens mij kun je absoluut geen BELIJDENIS doen van een of andere leer. Je doet belijdenis van het/je geloof. Helaas vindt men het in sommige kerken heel 'normaal' dat van degenen die belijdenis hebben gedaan vervolgens een - soms groot - aantal niet deelneemt aan het Heilig Avondmaal. Over 'vervlakking' gesproken...
Toon meer reacties (8)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events