Ds. W. Visscher
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

16 oktober 2020 door Jeffrey Schipper

Kerkdiensten via YouTube: moeten we dat wel willen? - CIP Podcast

Een fragment uit de preek die ds. A. T. Huijser zondag 4 oktober hield, is honderdduizenden keren bekeken op sociale media. Het fragment werd opgevat als een belediging, en dat leverde de dominee veel nare telefoontjes en e-mails op. Een kerkdienst via YouTube. Is dat wel zo verstandig? Dit komt aan de orde in de CIP Podcast.

In het fragment zegt ds. Huijser onder meer dat het “onverantwoord” zou zijn als kerken uit solidariteit met de wereld ervoor kiezen om het aantal kerkgangers verder te beperken. “Ik denk dat Huijser bedoelde te zeggen dat hij het geen aangename gedachte vindt dat voetbalclubs, horeca en kerken gelijk behandeld worden”, maakt ds. W. Visscher (foto), gereformeerde gemeente-predikant uit Amersfoort, duidelijk. “Zeker als de aanleiding het tumult rondom de kerkdiensten in Staphorst is, wat een soort onrechtvaardigheidsgevoel oplevert. Dat neemt niet weg dat we de overheid moeten gehoorzamen. De overheid is Gods dienares. Dat neemt niet weg dat we als kerken in gesprek mogen met de overheid, om op te komen voor onze Bijbelse principes.”

Het brede plaatje dat Visscher schetst kregen sociale media-gebruikers niet mee, omdat er in het preekfragment is geknipt. “Ook onze kerk in Amersfoort maakt gebruik van YouTube. Onze technici hebben het zo geregeld dat de preek niet teruggekeken kan worden. Dit is een bewuste keuze.”

Beluister het volledige fragmenten over voor- en nadelen van kerkdiensten via YouTube vanaf minuut 34.

Reacties

J
@Nico Geleijnse Nou, dan kan er nog wel geknipt worden, maar dan kun je in ieder geval ook makkelijk bewijzen dat er geknipt is en er meer gezegd is. Dus zeker een reden om preken gewoon open op YouTube te zetten. Kerkdiensten waren immers ook altijd vrij voor bezoekers...
N
Het klopt dat er geknipt is in de preek van ds. Huijser. Zelf ook het artikel gelezen van ds. Huijser zelf in het Ref. Dagblad. Maar als de preek op Youtube is gezet, dan kan niemand van buiten een fragment er uit knippen en dat rond laten gaan op de Sociale Media. Althans zo begrijp ik het. Ik kan aardig met de computer om gaan. Ben ook geen techneut. Mogelijk schiet mijn kennis te kort?!
J
Het accent in ‘t interview lag op het gehoorzamen aan de overheid.

Ok, maar wij moeten ook leren van het verleden. Wat rondom de afscheiding door de overheid werd opgelegd.

Vooral ook wat in Rusland gebeurde.

Op een zeker moment moesten de kerken zich registreren en kwam er invloed van de overheid.

Toen was daar ook de strijd in hoeverre de overheid gehoorzaamd diende te worden.

Op een zeker moment vond de overheid dat kinderen onder de 12 jaar niet meer in de dienst mochten komen. Gehoorzamen?

Een deel zei nee en anderen ja....

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen