Pastoraal gesprek
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

15 oktober 2020 door Jeffrey Schipper

'Praten over homogevoelens is in mijn omgeving een no go'

"Ik heb een tijd in een depressie gezeten door verschillende omstandigheden en in m’n omgeving zijn veel nare dingen gebeurd. Ook loop ik al een aantal jaar met homoseksuele gevoelens en in mijn omgeving om daar over te praten is dat een no go. Moet ik al deze dingen zien als oordelen of straffen van God in m’n leven?", aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"Als ik je vraag lees, dan merk ik dat je met meerdere dingen zit", antwoordt ds. J. IJsselstein. "En dat je daar alleen mee zit. En dat maakt het extra moeilijk. Als ik je vraag lees, krijg ik ook het gevoel dat er een paar dingen door elkaar heen lopen, hoewel ik ook wel snap dat je ze misschien niet helemaal los van elkaar kunt zien. Laat ik proberen die twee draden een beetje uit elkaar te halen.

Je hebt door verschillende dingen in een depressie gezeten en ook zijn er in je omgeving veel nare dingen gebeurd. Je zegt nadrukkelijk niet “een paar nare dingen”, maar “veel nare dingen.” Het kan zijn dat je professionele hulp gehad hebt voor je depressie en de dingen die dat misschien veroorzaakt hebben, maar misschien ook niet. Mocht je het gevoel hebben, dat je daar toch niet helemaal goed uit opgekrabbeld bent, dan zou je kunnen overwegen om dat alsnog wel te doen."

"En daarbij ‘loop je met’ homoseksuele gevoelens, maar je kan er niet over praten", constateert de gereformeerde gemeente-predikant. "Mijn compliment dat je er via de vraag die je nu stelt, wel over praat. Het is alleen een beetje op afstand, een beetje anoniem. Maar dat mag natuurlijk. (...) Ik denk: Misschien moet je het voor jezelf anders proberen te benoemen. Het delen van de dingen waar je mee loopt, kan zeker als gewaagd, gedurfd of riskant voelen. Dus praat je niet zomaar tegen iemand. Maar zou het toch niet goed zijn om na deze brief toch iemand te zoeken om te proberen wat opener over jezelf te zijn?

Wil je met iemand praten, denk dan bijvoorbeeld aan iemand in de kerk die je vertrouwt, de dominee of een ouderling, of een gemeentelid met kennis van de dingen waar je mee zit. Je kunt ook bij de Vluchtheuvel een gesprek aangaan over de dingen waar je mee zit. Maar, neem een stap. Want misschien is de last die je draagt, wel te zwaar voor jou alleen."


Homoseksualiteit
- 5 redenen waarom christenen homoseksualiteit zouden moeten accepteren
- Voormalig homo Keesjan is nu gelukkig getrouwd met een vrouw: “God heeft mijn identiteit vernieuwd”
- John was een gewilde spreker in christelijk Nederland; totdat hij homo bleek te zijn
- 7 redenen waarom christenen homoseksualiteit zouden moeten afwijzen
- Christen en homo: het leidde bij Johan tot een posttraumatische stressstoornis
Meer over Homoseksualiteit »

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen