baudet
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

15 oktober 2020 door Patrick Simons

'Conservatief christelijke ondernemers doneerden duizenden euro's aan Forum voor Democratie'

Eind 2018 haalde de politieke partij Forum voor Democratie tijdens een bijeenkomst 25.000 euro aan donaties binnen. Volgens een onderzoek van Pointer en Follow the Money betrof het een geheime bijeenkomst met conservatief christelijke ondernemers. Hoogleraar politicologie Ruud Koole spreekt tegenover Pointer over “gesjoemel”.

Het is 9 november 2018. Jan Lous Burggraaf, uitgesproken christen én lid van Forum voor Democratie heeft een avond georganiseerd in het Amsterdamse Hotel De L’Europe. Volgens Pointer zijn er op die avond tientallen christelijke ondernemers aanwezig. Zij konden vooraf een tafel ‘kopen’ in het restaurant waar Thierry Baudet een presentatie kwam geven. De opbrengst van de avond: 25.000 euro. Het onderzoek laat zien dat dit bedrag vervolgens in twee delen gestort werd op een rekeningnummer van een stichting die gelieerd is aan Forum voor Democratie. Er werd bijgeschreven dat het geld afkomstig was van familieleden en een studievriend van Burggraaf. Pointer sprak verschillende bronnen die beweren dat de bewuste familieleden die avond niet aanwezig waren.

Ruud Koole stelt dat met deze overschrijvingen geprobeerd is om de wet financiering politieke partijen te omzeilen. Volgens die wet moeten politieke partijen alle donaties van boven de 4500 euro openbaar maken. Dan moet het geld echter wel naar de politieke partij of een neveninstelling worden overgemaakt. De stichting waar het geld naar werd overgeboekt had niet de status van neveninstelling, waardoor de overboeking buiten de bewuste wet viel.

Daarmee lijkt er niets buiten de wet om gebeurd te zijn. Toch spreekt Koole over gesjoemel. “Hij dacht: ik kom boven de 4500 euro uit, dus weet je wat, ik geef gewoon wat namen op van mijn familie. Dat vind ik valsheid in geschrifte en gewoon gesjoemel.”

Forum voor Democratie en Burggraaf zeggen in een reactie dat het een diner van een vriendengroep betrof waarbij sprekers van Forum voor Democratie werden uitgenodigd. Vervolgens is de opbrengst van de avond, na aftrekt van de gemaakte kosten, gedoneerd aan een stichting van de partij.

Lees het hele artikel. 

Reacties

De geschiedenis laat duidelijk zien dat het begint met de retoriek van bevlogen woordkunstenaars met een eigen agenda. Helaas zijn velen gevoelig voor hun schitterende redevoeringen, al dan niet omdat aspecten daarvan hun psyche raken en aanvullen. Zij liften mee als meeuwen op de wind, totdat de vleugels worden aangeschoten en zij vleugellam en een illusie armer, zieltogend ter aarde storten! Welke lessen worden getrokken uit het verleden?
J
Wat een sneue reactie van Ludo. Van Stefan Paas had ik dit wel verwacht, gezien zijn stukken in de krant en laatst op de radio.Heeft mij direct geblokt op Twitter toen ik op hem reageerde naar aanleiding van zijn schrijven.Zo rolt links dus.

J
Inderdaad, lees Orwell 1984 en je verbaasd je nergens meer over.
Toon meer reacties (3)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen