Daniël van Deutekom
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

15 oktober 2020 door Redactie

Evangelist die zich stoort aan coronamaatregelen zegt 'sorry': "Ik veroorzaakte polarisatie"

"Het ontbrak in mijn uitlatingen soms aan tact, nuance en respect ten opzichte van medechristenen en christelijk leiderschap. Daarom bied ik mijn excuses aan!", zegt evangelist en aanbiddingsleider Daniël van Deutekom via zijn Facebook-pagina.

Daniël uit al maandenlang via YouTube en Facebook kritiek op de volgens hem te strenge coronamaatregelen. Hij behoort tot de groep Nederlanders die van mening is dat de maatregelen inmiddels meer schade veroorzaken dan het virus zelf. "Wij geloven dat God een plan heeft voor Nederland en de 1,5 meter maatregel niet in dat plan past", schreef Daniël eerder op zijn Facebook-pagina. "Bovendien worden de godsdienstvrijheid, vrijheid van vereniging en vrijheid van vergadering en betoging ondermijnd." Ook protesteerde hij met tientallen christenen eerder dit jaar tegen de coronamaatregelen.

"Met name enkele uitspraken die ik in mijn reeds verwijderde video van vorige week maandag maakte, waren erg kort door de bocht en deden geen recht aan de goede intenties van medechristenen", geeft Daniël toe. "De laatste dagen ben ik - mede door gesprekken met diverse vrienden en leiders - gaan beseffen dat ik hiermee onnodige polarisatie veroorzaakt heb." Hij schrijft dat zijn toon en boodschap "te veroordelend" was naar anderen. "Het liet geen ruimte voor verandering in de harten van de toehoorders: zij die het hoorden en zich erin herkenden voelden zich bekrachtigd in hun overtuiging, en zij die zich aangesproken voelden kregen door de toon niet het idee dat veranderen een optie was."

"Deze weken zijn net een stroomversnelling: toen de spraakverwarring eenmaal begon, en er een verkeerde beeldvorming ontstond, werd het zwemmen tegen de stroom in. Een wijs mens zei ooit: communiceer je verlangens, niet je teleurstellingen. Ik verlang naar transformatie van ons land. Ik geloof dat opwekking binnen ons bereik ligt, en gepaard gaat met bidden, maar ook met handelen in geloof. Ik verlang naar eenheid die niet gebaseerd is op coronavisie, eschatologie of liedkeuze, maar op een eenparig verlangen naar God! Ik verlang naar een kerk waarin iedereen tot z’n recht komt, inclusief de buitenbeentjes. Ik verlang naar verbinding en relatie, en ik hoop dat wij allen hier lering uit zullen trekken, zodat wij samen die tweede mijl gaan in het zoeken naar verbinding met andersdenkenden.

Ik heb geleerd dat je nooit iedereen tevreden kan stellen. Sommigen zullen mijn mildere toon misschien als verraad zien. Ik ben niet veranderd. Mijn verlangen voor de kerk is niet veranderd. Niemand heeft mij onder druk gezet om dit te schrijven. Ik geloof nog steeds dat er veel dingen verbeterd kunnen worden, en soms blijft een scherpe toon nodig, maar we hoeven elkaar niet af te schrijven."

Lees hier de volledige spijtbetuiging van Daniël van Deutekom.

Reacties

A
Altijd ruimte voor een sorry. Los van de inhoud vind ik de opstelling van Daniël moedig.

Ik sta er anders in en dat is het enige woord dat ik hierin kan en wil gebruiken, anders. De woorden goed en fout geven alleen maar verwijdering, terwijl het juist zo goed is om gaandeweg van elkaar te leren!

Één in hoofdzaken, vrijheid in bijzaken en liefde in alle zaken. De liefde draagt immers alles!

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen