Gouverneur Andrew M. Cuomo New York
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

16 oktober 2020 door Nienke Alblas

Joden en christen in New York klagen gouverneur aan

De maat is vol voor de christelijke en Joodse gemeenschap in New York. De gelovigen vechten terug tegen gouverneur Andrew Cuomo. Zij klagen de gouverneur aan en dienen het verzoek tot een straatverbod in, meldt CBN. De Democraat heeft meerdere pogingen gedaan de gelovigen restricties op te leggen tijdens de pandemie, ondanks waarschuwingen van de federale rechter. Op 5 oktober kondigde de gouverneur aan religieuze instellingen te dwingen tot sluiting indien zij zich niet aan de aangescherpte maatregelen houden. "Ik heb genoeg op mijn bord", reageert Cuomo op de aanklacht.

De coronamaatregelen in New York verschillen per zone. In rode zones mag maximaal 25 procent van de capaciteit van de ruimte gebruikt worden, met een maximum van tien mensen. In de oranje zone geldt een bezettingspercentage van maximaal 33 procent met een maximum van 25 mensen. In gele zones mag 50 procent van de kerkbanken bezet worden door gelovigen. Essentiële gebouwen en winkels hebben vrijstellingen van deze maatregelen.

"We weten dat massabijeenkomsten geen superspread-events zijn. We weten dat er al weken massabijeenkomsten plaatsvinden in overleg met religieuze instellingen in deze gemeenschappen. Ik bedoel niet de kleine overtredingen, zoals 55 bezoekers in plaats van 50. Ik heb het over 1000 bezoekers." Met deze uitspraak beargumenteert Cuomo zijn keuze voor de strenge maatregelen. Hij gaf toe dat de nieuwe maatregelen meer en extreme gevolgen hebben voor gebedshuizen en geen gevolgen voor seculiere bedrijven. "Daar gaat het niet om", aldus de gouverneur.

De religieuze rechtenorganisatie Thomas More Society steunt de gelovigen. Zij dienen een offiële klacht in en een verzoek tot een tijdelijk straatverbod voor de gouverneur in het noordelijke deel van New York. "Het nieuwe Cluster Action Initiative van de gouverneur is een volkomen willekeurige en verbazingwekkende vorm van machtsmisbruik, net toen we dachten dat het niet erger kon worden", reageert de rechtenorganisatie.

De genoemde maatregelen voor de samenkomsten gelden voorlopig voor 14 dagen. Thomas More Society betwijfelt of dit het geval zal zijn. Zij blijven zich inzetten voor het beschermen van gelovigen in de stad. "Het is een schending van het recht van onze mensen op basis van de vrijheid van religie, zoals beschreven in het Eerste Amendement."

Klik hier om het volledige artikel te lezen

Reacties

L
Dit is dezelfde Andrew Cuomo die corona-patienten heeft ondergebracht in verpleeghuizen met kwestbare patienten, met enorme sterfte als gevolg. En dit is maar een voorbeeld van hoe sommige gouverneurs met het virus zijn omgegaan. Dan moet je wel lef hebben om de president de schuld te geven van het grote aantal besmettingen in de VS. Goed dat de gelovigen weerstand bieden aan deze 'democraat'!

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen