Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

15 oktober 2020 door Fidesco

Op missie om wat aan klimaatverandering te doen: "Je stelt je vragen bij je eigen levensstijl"

Hun stralende glimlach spreekt boekdelen. Voor een deel zijn de Franse Grégoire de Lassus, 29, en zijn vrouw Jessica, 30, al vertrokken. Ze verkochten hun comfortabele huis in het centrum van Niort (Fr). Grégoire die werkte als luchtvaartingenieur in opleiding en verantwoordelijk was voor een productiesector bij Safran, heeft zijn ontslag genomen.

Als gezin vertrokken de twee met hun kinderen Maximilien (5), Hugues (3) en Alban (18 maanden) naar Benin. Niet om daar een expat-leven te gaan leiden. De non profit-organisatie Fidesco heeft ervoor gekozen om hen te laten werken op de Laudato-Si boerderijschool in Banigbé.

Verandering
“We kennen Fidesco al lang, omdat we vrienden hebben die met deze katholieke organisatie zijn vertrokken”, zegt het echtpaar. “We hadden er niet vaak aan gedacht om deze ervaring te beleven. Nog maar twee jaar geleden was dit helemaal niet actueel. We dachten dat het niets voor ons was. Het leek ons ingewikkeld om alles achter te laten en ons comfort op te geven”. Maar het idee om het dagelijks leven te veranderen, om meer te leren leven met degenen die niets hebben, om zichzelf meer te geven, begint toch te rijpen. “Ecologische crises, klimaatverandering, het feit dat hulpbronnen overal verdwijnen, dat plastic oceanen zich uitbreiden, dat de bodem steeds armer wordt, hebben ons denken gevoed. je gaat je vragen stellen bij je eigen levensstijl. En tegen je zelf zeggen: “we letten niet op de armen, en niet op het milieu”. Als katholieken weten Grégoire en Jessica dat de stap waarvoor ze zich klaarmaken hun een kans biedt om meer in overeenstemming met hun geloof te leven.

Dienstbaarheid
“Dienstbaar zijn aan hen die dat het meest nodig hebben, dat is de boodschap van Jezus. We zijn blij te kunnen zeggen dat wat we daar gaan doen een antwoord is op onze zoektocht naar betekenis”, zo benoemen ze het graag. In Banigbé zijn er velen die het het meest nodig hebben. “De boerderij waar ik verantwoordelijk voor zal zijn is een opleidingscentrum voor boeren en toekomstige boeren. Men werkt er volgens de principes van permacultuur om groenten en fruit te produceren en te verkopen. De opbrengst is nodig om de basisschool naast de boerderij te runnen”, legt Grégoire uit. Dit alles moet bijdragen aan de bestrijding van de uittocht van het platteland, de schooluitval en de armoede.

“Ongeveer 20 weduwen, daarvan zijn er veel in Afrika, komen regelmatig op de boerderij werken. Ze verdienen er een klein inkomen aan”, vervolgt Jessica. “Ik ga voor deze weduwen zorgen, ze humaan begeleiden en ik zal de leiding hebben over het onderwijs van de school. De methoden daar zijn prettig.”

Vertrek
Nu is het bijna tijd voor het vertrek. “Onze kinderen zijn gelukkig omdat wij ook gelukkig zijn. Onze families en vrienden begrijpen het. Ze bewonderen ons nogal, hoewel we nog niets gedaan hebben. We weten dat we de komende twee jaar niet terugkomen naar Frankrijk. We kunnen niet de levensomstandigheden van de lokale bevolking delen en tegelijkertijd een vliegticket nemen om met Kerstmis terug te gaan naar huis”.

Bijdragen aan het werk van Fidesco?

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen