#dankbaar
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

14 oktober 2020 door PKN

Protestantse Kerk brengt gratis boekje over dankbaarheid uit

Wie nog dacht dat hij zijn leven volledig zelf in de hand had, komt in deze coronatijd bedrogen uit. Hoe oefenen we ons in dankbaar en ontvankelijk leven, óók als het leven tegenzit? De Petrus-uitgave #Dankbaar reikt Bijbelse inspiratie aan.

Begin november vieren protestantse kerken in het hele land traditiegetrouw dankdag. Kunnen we dit jaar eigenlijk wel dankbaar zijn, nu de coronacrisis ons leven zo ingrijpend beïnvloedt? Scriba ds. René de Reuver: “We gaan door een moeilijke tijd, dat geldt voor veel mensen persoonlijk en dat geldt voor ons als kerk. Nu veel zekerheden ons uit handen worden geslagen komt het aan op vertrouwen. Juist nu we ervaren dat het leven niet maakbaar is, worden we erbij bepaald dat de toekomst aan God is. Zijn goedheid houdt ons staande.”

Met andere ogen
Oefenen in dankbaarheid maakt mensen tevredener en optimistischer, zo blijkt uit verschillende onderzoeken. Het doet ons goed om stil te staan bij de mooie momenten en goede dingen in ons leven - hoe klein ook. In geloofsperspectief krijgt dankbaarheid nog een diepere laag. Marleen van der Louw ervoer dat zelfs in een tijd van diepe rouw, zo schrijft ze in het boekje #Dankbaar. “Geloof belooft niet dat er geen moeiten en verdriet meer zullen zijn. Geloof belooft wel dat je met andere ogen leert kijken. Je zegeningen leert tellen. Dat je dat wat God wél geeft mag leren zien. Dan kun je steeds makkelijker de knop omzetten en zeggen: ik stop met mopperen en richt me op wat goed is.”

Handvatten
Hoe doe je dat concreet, leren kijken met andere ogen? Het boekje #Dankbaar probeert handvatten te ontwaren in de levens van vier Bijbelse personen: David, Salomo, Jezus en Paulus. Op verschillende wijzen laten zij iets zien van vertrouwen, ontvankelijkheid en dankbaarheid. Naast korte overdenkingen bevat het boekje reflectievragen, citaten en gebeden. Het is daarmee met name geschikt voor persoonlijk gebruik.

Tijdens de maand november besteedt de Protestantse Kerk via verhalen en video’s aandacht aan het thema dankbaarheid. Het boekje #Dankbaar is nu al gratis te bestellen via petrus.protestantsekerk.nl/dankbaar (verzending begin november).

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen