Henk Koelewijn
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

14 oktober 2020 door Hendrina de Graaf

OM eist drie jaar cel voor Henk Koelewijn

Dinsdag stond Henk Koelewijn voor de rechter in het hoger beroep dat tegen hem diende. De aanklager eist een celstraf van drie jaar. De Spakenburge zat al bijna een jaar in voorarrest. De Spakenburger was in 2018 al veroordeeld voor mishandeling en opsluiting van een aantal van zijn kinderen. Koelewijn ging in hoger beroep.

De verschillen tussen beide partijen gaan soms over schijnbare futiliteiten, zoals het verschil tussen stelselmatig of regelmatig mishandelen. Grotere verschillen liggen er in het tijdsschema. De gedaagde houdt vol dat er na 2006 niets meer gebeurd is, terwijl de advocaat-generaal probeert te bewijzen dat er zeker tot 2014 sprake was van mishandeling. Ook ontkracht de openbare aanklager de stelling dat de aangifte een complot zou zijn, uitgelokt door een vermeende diefstal. Uit diverse stukken blijkt bijvoorbeeld dat verschillende kinderen ettelijke jaren voor de aangifte getuigd hebben van mishandeling in het gezin.

Advocaat Roozemond vraagt tijdens het verweer het hof bij de uitspraak rekening te houden met de gezondheid van de verdachte. Deze heeft namelijk enige tijd geleden een beroerte gehad. Hij ondervindt vervelende lichamelijke gevolgen hiervan. Ook benoemt de advocaat dat Koelewijn sterk lijdt onder het contactverbod met een groot deel van zijn kinderen. De advocaat verzoekt daarom de rechters om de verdachte geen verdere celstraf op te leggen.

De rechterlijke uitspraak volgt op 27 oktober.

Lees ook: Henk Koelewijn beschuldigd van kindermishandeling: "Het is één grote fantasie".

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen