Dankdagkalender
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

13 oktober 2020 door Geerten van Breugel

Nieuwe Dankdagkalender van Woord en Daad en Jeugdbonden over 'God zorgt!'

Met de nieuwe Dankdagkalender ‘God zorgt!’ kun je als gezin of in de klas stilstaan bij de betekenis van dankdag aan de hand van Gods zorg in het leven van Ruth. Gods zorg in haar leven wordt door de verschillende dagthema’s duidelijk zichtbaar. De kalender helpt om bewust te leven vanuit dankbaarheid en te bedenken wat je van God gekregen hebt.

De dankdagkalender is een heel praktisch hulpmiddel om samen in gesprek te gaan: hoe merk jij dat God zorgt in jouw leven en geldt dat alleen als alles voor de wind gaat of ook in tegenspoed?

Janneke Witzier van Woord en Daad is een van de schrijvers van de dankdagkalender. ‘We hebben aan kinderen gevraagd waar zij dankbaar voor zijn. Dan worden heel vaak dezelfde dingen genoemd: drinken, eten, een bed, gezondheid. Allemaal dankpunten die we ook in het leven van Ruth tegenkomen. Daarom volgen we haar op haar reis vanuit Moab naar Bethlehem. Ik hoop dat kinderen zich bewuster worden van Gods zorg, ook in hun eigen leven en Hem daarvoor danken!’

Danken en delen
Dankbaarheid en het delen van je zegeningen met je naaste dichtbij en ver weg horen bij elkaar. Daarom vraagt de kalender ook aandacht voor christelijk onderwijs in Colombia.  Hoe wonen leerlingen daar in de achterstandswijken en waarom is goed, christelijk onderwijs juist voor hen zo belangrijk? Hoe kunnen wij wat van onze rijkdom delen en hen een steuntje in de rug geven?

Witzier: ‘Bijzonder dit jaar is dat we Ealeen (7) en haar oma (47) hun reactie gevraagd hebben op ieder dagthema. Ik vond het zo mooi dat oma Yuriël bij het dagthema ‘God zorgt voor overvloed’ antwoordt: ‘Ik ben niet rijk, maar voel me wel rijk gezegend met God.’ Dat is toch een prachtige les voor ons in ons rijke Nederland?’

De kalender moedigt gezinnen en schoolklassen aan om te bidden voor deze kinderen in Colombia, voor hun gezinnen en hun onderwijs, en hen ook praktisch te ondersteunen.

Lezen | zingen | bespreken | doen
De dankdagkalender bevat elke dag naast de Bijbellezing en een liedsuggestie ook vragen voor kinderen, gebedspunten en weetjes. Op de www.dankdagkalender staan achtergrondinformatie, antwoorden op vragen en extra (knutsel)opdrachten met werkbladen.  Met verdiepingsvragen wordt iedereen in het gezin betrokken bij het thema. De dankdagkalender kan worden besteld op www.dankdagkalender.nl, en als PDF worden gedownload.

De dankdagkalender 2020 werd door Woord en Daad ontwikkeld, in samenwerking met  de jeugdbonden en de HHJO (Hersteld Hervormde Jongeren Organisatie), HJW (Hervormd Jeugdwerk), JBGG (Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten) en LCJ (Landelijk Contact Jeugdwerk. De jeugdbonden zetten zich in voor kinderen en jongeren in de kerkelijke gemeenten. Woord en Daad is een stichting voor ontwikkelingssamenwerking. Woord en Daad werkt vanuit Bijbels perspectief aan duurzame verandering voor mensen in armoede.

Beeld: Woord en Daad

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen