Arie van der Veer
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

13 oktober 2020 door Redactie

Is de kerk nog relevant in deze samenleving?

Dominee Arie van der Veer heeft middels een blog op Facebook gereageerd op een uitspraak in de ingezonden brief van ds. H. J. Van Marle in de Stentor. De hersteld hervormd predikant uit Staphorst reageerde met deze brief op alle commotie die ontstond over kerkdiensten in zijn gemeente.

Van Marle schreef in zijn stuk onder meer dat de kerk zijn relevantie is verloren voor de samenleving. Dat is volgens hem één van de redenen dat de commotie is ontstaan. “Ik ben het met hem eens”, schrijft Van der Veer. “Relevantie is dat mensen iets belangrijk vinden. Het is belangrijk dat wij een winkelcentrum hebben in Stadshagen. Dat Stadshagen goed te bereiken is. Hoe belangrijk is het openbaar vervoer? Maar is voor de bewoners van de wijk waar ik woon, de kerk relevant? Zouden niet-christenen gaan protesteren als ze zouden horen dat de kerk gesloten wordt?”

“Ik denk het niet”, geeft hij zelf het antwoord. “Soms hebben ze meer last van de kerk dan gemak. Niet voor niets hadden we op de zondagen voor de coronacrisis een legertje verkeersregelaars. Doe je dat niet dan zijn er gemeenteleden die hun auto soms zo maar op de rand van de stoep van een ander neerzetten. Ook aan geluidshinder moeten we denken. We kunnen met elkaar in de diensten soms heel wat decibellen produceren.”

De coronacrisis zet ons volgens Van der Veer aan tot bezinning: “Wat betekent de kerk voor de samenleving? De kerk is geen bunker waar we wegkruipen of schuilen. Maar een uitvalbasis van waaruit we de wereld ingaan om in de wereld van betekenis te zijn voor God en de naaste.” Hij schrijft vervolgens over de jonge kerk uit Handelingen die wel degelijk relevant was voor de bevolking van Jeruzalem.

Van der Veer schrijft dat ook zijn eigen gemeente worstel met relevantie. Hij vraagt zich af of men de kerk echt zal missen als deze ophoudt te bestaan. “Eigenlijk stel ik die vraag ook aan mezelf: Hoe relevant is mijn leven? Zullen de mensen mij missen? Wat doe ik voor de samenleving? Corona is een tijd van bezinning. De kerk, zeg de dominee van Staphorst, is niet meer relevant. Wat staat de kerk te doen?”

Wat heeft de samenleving aan de kerk? In de Zwolse krant de Stentor stond een ingezonden brief van de dominee van...

Geplaatst door Arie van der Veer op Maandag 12 oktober 2020

Reacties

Geloof, Hoop én Liefde. Die drie dingen zijn 1, net als onze God. Het 1 kan niet zonder het ander. Het is waar, allerlei maatschappelijke organisaties geven nu invulling aan de liefde maar doen ze dat in geloof, de ander ook hoop gevend voor zowel het nu als het hiernamaals? Nee. dat kunnen ze niet. En laten we wel wezen, de laatste 60 jaar hebben vooral evangelische christenen veel hulp en geld gegeven voor zending en hulpverlening. Ik noem er een paar: logos, doelos, mercy, tears, dorcas. De wereld is negatiever zonder de kerk.K
Geloof, hoop en liefde. Maar het meest van deze is de liefde. De reformatie heeft het geloof op de eerste plek gezet. De kerk moet de liefde weer op de eerste plek zetten. Dan wordt ze weer relevant in de maatschappij.

Steun de voedsel en kledingbanken, wordt een vrijwilligerscentrale en noem maar op. De kerk is ingehaald door allerlei maatschappelijke organisaties die wel invulling geven aan de opdracht die Jezus ons in Mattheüs 25:31-46 heeft gegeven.

Wij worden niet geoordeeld om wat wij geloofd hebben, maar om onze naastenliefde.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen