corona kerk leeg
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

13 oktober 2020 door Nienke Alblas

Wederom torenhoge boete voor houden kerkdiensten in Californië

In Californië kunnen corona-boetes flink oplopen. Zo moet Calvary Chapel San Jose een boete van 220.000 dollar betalen voor het houden van binnendiensten, meldt de Christian Post. Wegens de coronamaatregelen is het verboden in de relatief liberale staat om als kerk binnen bij elkaar te komen. Buitendiensten zijn wel toegestaan. "We plaatsen het Woord van God boven het woord van mensen", reageert de advocaat van de kerk.

Tyler werkt voor de rechtenorganisatie Advocates for Faith and Freedom. De organisatie gaat namens Calvary Chapel in hoger beroep. "We zitten in een politieke oorlog. Het zijn de mensen waar God van houdt. Dus we doen wat de Bijbel zegt en plaatsen het Woord van God boven het woord van mensen. Het gaat niet om het ondermijnen van het gezag van de gouverneur, maar om het zorgen voor de mensen."

Daarnaast haalt Tyler het eerste amendement aan van de Amerikaanse grondwet. Hierin staat dat iedereen in de Verenigde Staten het recht heeft op vrijheid van meningsuiting, religie, pers, petitie en samenkomst. Er mogen volgens het amendement geen wetgevingen worden uitgevoerd die deze vrijheid beperken.

Calvary Chapel is niet de enige kerk die hoge boetes moet betalen voor de gehouden samenkomsten. North Valley Baptist Church ligt in dezelfde provincie als Calvary Chapel. Voorganger Jack Trieber moet een boete betalen van meer dan 112.000 dollar. De gemeente besloot de dienst toch te verplaatsen naar het parkeerterrein van de kerk. De boete werd niet kwijtgescholden. Per binnengehouden dienst moet de gemeente 5.000 dollar betalen. Met Calvary Chapel en North Valley zijn er nog 1.000 andere kerkelijke gemeentes in Californië die sinds eind mei weer bij elkaar komen.

Ook voorganger John MacArthur wordt bedreigd met juridische consequenties voor het houden van kerkdiensten. Hij wordt nu zelfs bedreigt met gevangenisstraf. De voorganger van Grace Community Church reageert ludiek op de bedreiging. "Ik zou gewoon een kerk in de gevangenis starten."

Klik hier om het volledige artikel te lezen

Reacties

Wat bezielt deze broers en zussen toch?? Onbegrijpelijk. En dan dadelijk grote woorden gebruiken als beperking van het recht op samenkomst e.d. Grotesk allemaal. Dramaqueenerij. We houden ons aan de regels uit liefde en zorg voor onze naasten. Punt, uit.
G
In de eerste gemeenten hadden ze geen veilige, comfortabele kerkgebouwen, waar men 1 x per week op een heilige dag, op een heilige dag een heilige samenkomst hield. Zij kenden nog wel grotere moeilijkheden dan de onze. En lieten zij zich knechten? Nee. Zij kwamen in de huizen samen. Is het nu zo moeilijk om de gemeenschap der gelovigen door te laten gaan en in kleine groepjes thuis God te aanbidden en opgebouwd te worden met het woord van God (Internet)? Gaan onze instituten omvallen omdat we ze nodig in stand moeten houden?

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen