netflix
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

12 oktober 2020 door Redactie

Theoloog wil minder focus op eredienst: "Vergeleken met Netflix is dienst saai"

“De coronacrisis versnelt en vergroot uit wat al veel langer aan de gang is. Twintigers en dertigers waren in grote delen van de PKN al afgehaakt, en dat zien we nu ook gebeuren in de kleinere gereformeerde kerken.” Dat zegt theoloog Remmelt Meijer in gesprek met Trouw. Hij schreef samen met Peter Wierenga het boek ‘Herkerken’.

In het interview komt onder andere Mozaiek0318 ter sprake. “Ik volg hen wel”, vertelt Meijer. “Ik vind het mooi, de verhalen van de voorgangers zijn goed. Maar je zit daar wel consument te zijn en daar heb ik moeite mee. En ik weet ook niet of zulke podiumkerken de toekomst van de kerk worden. Ik zie de gemiddelde kerk niet zo’n evenement organiseren, want zo mag zo’n dienst wel genoemd worden.”

In het boek pleiten de auteurs voor een veranderende kijk op het kerk-zijn, waarbij de focus minder op de eredienst ligt. “Wat misgaat, gaat al jaren mis. De jongeren komen niet voor de kerkdienst. Kerken zijn nu trots dat ze hun diensten streamen, maar vergeleken met Netflix is dat heel saai. Ons punt is dat de eerste zorg van de kerk vaak uitgaat naar de eredienst. Dat zie je nu ook bij de ophef deze week over de grens van dertig kerkbezoekers. Ik denk dat de eerste zorg de zorg voor elkaar zou moeten zijn.”

Lees het hele interview in Trouw.

Reacties

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen