ger gem
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

11 oktober 2020 door Redactie

Kerken door het hele land 'gecontroleerd' door journalisten

Bij kerken in het hele land stonden zondagmorgen journalisten om te kijken of de kerken zich aan de nieuwe adviezen van de overheid en het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) hielden. Het leverde weinig nieuwe inzichten op. Overal brachten kerken het aantal bezoekers drastisch terug en werden maatregelen aangescherpt. Media benadrukken echter vooral dat niet alle kerken het advies om met maximaal dertig mensen samen te komen wordt overgenomen.

Staphorst
De ogen van veel mensen waren gericht op de Hersteld Hervormde Kerk in Staphorst, waar het vorige week allemaal begon. Naar aanleiding van een nadrukkelijk nieuw advies van minister Ferd Grapperhaus en het CIO besloot het moderamen van het kerkverband al een landelijk advies te geven voor een substantiële teruggang van het maximum aantal kerkbezoekers per kerkdienst. Ook werd het dragen van mondkapjes aanbevolen. De Hersteld Hervormde Kerk in Staphorst liet al weten gehoor te geven aan de oproep minder kerkgangers toe te laten. Het al dan niet dragen van mondkapjes liet men aan de kerkgangers zelf over.

Lid van de Hersteld Hervormde Kerk in Staphorst en in het dagelijks leven hinder ondervonden van de wijze waarop de kerk afgelopen week in het nieuws is geweest? Wij komen graag met je in contact. Mail ons hier. 

De Stentor was er als de kippen bij om vanmorgen te controleren hoe het er in Staphorst aan toe ging. De aanwezige correspondent moest constateren dat er inderdaad veel minder kerkgangers waren. Hij schatte zo'n 150 aanwezigen in de kerk met een capaciteit van 2300 personen. Het Algemeen Dagblad kopte naar aanleiding van dit nieuws: 'Beduidend minder kerkgangers in Staphorst dan vorige week (maar wel meer dan 30)'.

Op de website van de kerk zijn voorafgaand aan deze zondag overigens extra maatregelen aangekondigd. Er zijn minder mensen welkom in de kerk. Er is een rooster gemaakt om iedereen de kans te geven een kerkdienst te bezoeken. Ook is er voor gekozen om tijdens de erediensten minder psalmen te zingen. Tot slot wordt er uitgelegd dat er vanuit de overheid geadviseerd wordt een mondkapje te dragen, maar dat de kerk deze keuze aan de mensen zelf overlaat. Daarnaast blijft men de strenge voorzorgsmaatregelen hanteren die men ook de afgelopen maanden al hanteerde. Dat zorgde ervoor dat er tot nog toe geen besmettingen zijn te herleiden naar kerkdiensten in deze gemeente. 

Urk
Jasper van Loo was op Urk en constateerde daar dat de vrijwillige limiet van 30 mensen per dienst door meerdere kerken werd overtreden. Hij vergeet daar echter wel bij te melden dat na het nieuwe overleg van afgelopen vrijdag tussen kerken en minister Grapperhaus er gesteld werd dat de lokale situatie in acht genomen moet worden. Op Urk zijn er relatief weinig coronabesmettingen. Meerdere kerken kiezen er daarom voor om met meer gemeenteleden bijeen te komen. Alle andere maatregelen worden daarbij in acht genomen. Dat betekent onder andere dat er 1,5 meter afstand wordt gehouden, dat de handen worden gedesinfecteerd bij binnenkomst en dat men niet allemaal tegelijk naar binnen en buiten gaat. De kerken op Urk besloten zelfs de maatregelen aan te scherpen na overleg met de burgemeester.

Ds. A. C. Uitslag sprak hier eerder al over tegenover CIP.nl. "Wij houden ons strikt aan de coronamaatregelen (1,5 meter afstand, ontsmetting, looproutes etc.), waardoor kerkgang voor onze leden al zeven maanden beperkt mogelijk is. Wij zijn dankbaar dat sinds 1 juli er wel weer wat meer mensen naar de kerk kunnen komen, wat trouwens niet heeft geleid tot besmettingen in de gemeente. Zolang de coronacijfers op Urk beheersbaar blijven, zie ik geen noodzaak om het advies van de overheid op te volgen."

Uitslag: "Wij hebben in de gemeente ruim 600 kinderen onder de 18 jaar. Bij de huidige regels is het toegestaan om hen allemaal bij elkaar te zetten in de kerk. Wij doen dat niet, want wij kennen onze verantwoordelijkheid en blijven deze ook nemen. Een verantwoordelijkheid voor het lichamelijk en geestelijk welzijn van onze gemeenteleden. En onder dat laatste valt ook om de gemeente op te roepen om te komen onder de bediening van de verzoening. We mogen niet toegeeflijk zijn als de inzettingen des HEEREN in het geding zijn. We mogen de onderlinge bijeenkomsten niet nalaten!"

CGK Barendrecht
Zaterdag publiceerde RTV Rijnmond al dat de Christelijke Gereformeerde Kerk in Barendrecht 250 leden per eredienst zou gaan uitnodigen en dat er gewoon gezongen ging worden. Het medium ‘vergat’ daarbij te melden dat de CGK in Barendrecht een capaciteit heeft van 950 personen. Slechts een kwart van de kerk was dus zondag bezet tijdens een dienst. Bovendien werden ook hier alle mogelijke voorzorgsmaatregelen genomen: ‘Onze kerk heeft genoeg zitplaatsen voor de 1,5 meter’, schrijft de kerkenraad in een mededeling. ‘Er is een goede ventilatie. Wij zullen wel met betrekking tot het zingen dat wat beperken tot 1 vers per keer dat we zingen.’

‘We willen u ook wijzen op uw eigen verantwoordelijkheid’, vervolgt de kerk. ‘De regels blijven: als u verkouden bent of zich niet helemaal fit voelt, blijf dan thuis. Als u getest bent en het is positief, laat het ons weten. Verder vragen wij u om op tijd te komen zodat er een betere spreiding is bij het binnenkomen. Wij vragen ook of u een mondkapje wil dragen van buiten naar binnen en van binnen weer naar buiten. Het mondkapje mag, als u op uw zitplaats zit, af.’ Deze citaten, waaruit extra voorzichtigheid van de kerk blijkt, werden door Rijnmond en andere media genegeerd.

Gereformeerde Gemeente in Barneveld
Omroep Gelderland besloot te gaan checken bij de Gereformeerde Gemeente in Barneveld Centrum. Ook daar legt men het advies van de overheid en het CIO voorlopig naast zich neer. Ook in deze kerk zijn er echter meer dan voldoende voorzorgsmaatregelen genomen. Mensen komen om de beurt binnen, de handen moeten gewassen worden, er wordt anderhalve meter afstand gehouden en het zingen gebeurt ingetogen. Er zijn speciale veiligheidsmensen ingezet en bij het ingaan van de kerk vindt er een gezondheidscheck plaats. Ook hier betreft het een groot en hoog gebouw waarbij er sprake is van goede ventilatie. 

Het merendeel van de kerken in Nederland hield zich overigens aan het advies van minister Grapperhaus en het CIO. 

Lid van de Hersteld Hervormde Kerk in Staphorst en in het dagelijks leven hinder ondervonden van de wijze waarop de kerk afgelopen week in het nieuws is geweest? Wij komen graag met je in contact. Mail ons hier.

Reacties

D
Vragen deze journalisten zich wel eens af waarom ze journalist zijn geworden? Als je zo je baan in moet invullen dan vraag ik mij af of wat je motivatie is om dit beroep te kiezen.

Gisteren waren er in theater Carré 6 voorstellingen met ieder 250 bezoekers... Carré heeft 1756 zitplaatsen.

Geen journalist gezien...
Ik vraag de kerken die dienst hadden om te bidden voor de kerken die niet kunnen samen komen omdat 1 .hun ruimte is te klein om 1,5m te kunnn toepassen of 2. ze huren hun gebouw en de verhuurder staat de dienst niet toe
Toon meer reacties (18)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen