wim a
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

09 oktober 2020 door Redactie

Proces directeur Timotheos twee weken uitgesteld

Eigenlijk zou gisteren het proces tegen de financieel directeur van Stichting Timotheos van start gaan. Het Reformatorisch Dagblad meldt echter dat het proces uitgesteld is voor twee weken. Wim A. wordt verdacht van seksueel misbruik van minderjarige meisjes in Malawi. Ook zou hij meerderjarige mannen gedwongen hebben tot seksuele handelingen. Deze rechtszaak gaat enkel over dat laatste.

De man werd inmiddels twee keer gearresteerd maar werd ook allebei de keren op borgtocht vrijgelaten. Stichting Timotheos stelde hem na de eerste arrestatie op non-actief. De uitgebreide rechtszaak zou gisteren in Blantyre, een stad in het zuiden van Malawi, beginnen. Pas op het laatste moment werd besloten dat het twee weken uitgesteld zou worden. Slachtoffers van A. waren al in de stad aanwezig omdat ze zouden getuigen bij de rechtszaak.

Het uitstel volgt op een opvallend verzoek van de advocaat van de verdachte. Die stelt namelijk dat het Constitutioneel Hof moet uitspreken dat niemand in Malawi nog vervolgd kan worden voor homoseksualiteit. Hoewel dat officieel nog strafbaar is in het land, is er al heel lang niemand meer voor veroordeeld. De advocaat stelt dat een dergelijke uitspraak leidt tot vrijspraak van Wim A. De aanklager zegt echter dat dit alleen opgaat wanneer er sprake is van wederzijdse toestemming en volgens hem is dat in deze zaak niet het geval.

Wim A. was in Malawi de persoon die studenten een studiebeurs kon verlenen. Volgens de advocaat van de slachtoffers, die tussen de 22 en de 40 jaar zijn, dwong hij studenten en werknemers tot seksuele handelingen. Als ze niet aan zijn wensen voldeden, dreigde hij ze uit te sluiten van het studiebeurzenprogramma of ze raakten hun baan kwijt. De aanklager gaat mee in deze lezing en stelt dat er sprake is van seksueel misbruik omdat de slachtoffers een afhankelijke positie hadden ten opzichte van A. De aanklager heeft echter wel tijd nodig om een verweer te maken naar aanleiding van het verzoek van de advocaat van de financieel directeur. Daarom heeft de rechtbank het proces nu twee weken uitgesteld.

Het seksueel misbruik van de minderjarige meisjes wordt in een afzonderlijke rechtszaak behandeld. Wanneer dat het geval is, is nog niet bekend.

Lees ook: Nederlandse directeur van zendingsorganisatie aangeklaagd voor seksueel misbruik in Malawi

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen