kristie higgs
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

08 oktober 2020 door Nienke Alblas

Christendocent verliest rechtszaak rondom ontslag wegens Facebookpost over geloof

In Engeland is een christelijke onderwijsassistent ontslagen wegens een post op Facebook over seksuele voorlichting. Kristie Higgs heeft op basis van haar geloof bezwaar tegen het 'promoten van transgenders en homoseksualiteit'. Dit gebeurde volgens haar in een voorleesboek op de school van haar zoontje. Toen ze hierover in een post op Facebook haar beklag deed, werd ze ontslagen. "Ik blijf erbij dat ik ben ontslagen wegens mijn christelijke geloof", reageert de 44-jarige Kristie Higgs op Christian Today.

Het ontslag van Higgs volgde na een anonieme klacht over de Facebookpost van Higgs over seksuele voorlichting in de kinderboek in 2018. Higgs ging niet akoord met haar ontslag en klaagde de school aan omdat ze vindt dat ze op basis van haar geloofsovertuiging is ontslagen. Ze verloor afgelopen week de rechtszaak.

Tijdens die rechtszaak werd gekeken naar de precieze oorzaak van het ontslag van Higgs. "Ondanks dat het niet zo letterlijk wordt geschreven, laten de Facebookposts van mevrouw Higgs wel degelijk zien dat zij een homofoob en mogelijk ook transfoob is. Dit gedrag heeft, naar mening van de school, een mogelijke negatieve invloed op de relatie tot verschillende mensen."

De advocaat van Higgs, Andrea Williams, geeft aan dat de uitspraak een bedreiging is voor de geloofsvrijheid in Engeland. "De school is niet direct beschadigd in haar reputatie naar aanleiding van de post, maar wel naar aanleiding van het ontslag. De posts waren niet direct gerelateerd aan de school waar Higgs lesgaf, maar gingen over een voorleesboek op de lagere school van haar zoontje."

Het schoolhoofd van de school in Fairford ontkent dat het geloof van de docent de oorzaak was van haar ontslag. "Ik denk dat het goed is om naar de aantijgingen van mevrouw Higgs te kijken en te onderzoeken waarom ze bepaalde standpunten inneemt", reageerde het schoolhoofd op de Facebook-berichten.

"Er werd mij verteld dat mijn ontslag niets met mijn christelijk geloof te maken had - maar het had daar alles mee te maken", gaf Kristie Higgs aan in eerder commentaar op haar ontslag. Hier blijft Higgs aan vasthouden. De docent overweegt in hoger beroep te gaan na de uitspraak van de rechter. 

Klik hier om het volledige artikel te lezen

Reacties

A
Wat heeft Kristie gepost? Dan kan je je mening vormen.
Het is zo moeilijk om een oordeel te vormen als je het dossier niet mag inzien. En ik spreek uit 30jaar ervaring.
@À.E. Radder: zeer juist...
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen