godslastering protest pakistan
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

08 oktober 2020 door Nienke Alblas

Van doodstraf vrijgesproken Pakistaanse christen nog steeds in levensgevaar

De christelijke Sawan Masih is zes jaar na zijn doodvonnis vrijgesproken door het Pakistaanse gerechtshof. Toch blijft hij volgens een christelijke hulporganisatie in levensgevaar. Moslims beschuldigen hem namelijk ondanks zijn vrijspraak van blasfemie en eisen zijn dood. De vader van drie kinderen werd in 2014 ter doodveroordeeld nadat hij volgens een vriend in een gesprek getuigde van zijn geloof in Jezus. De Christian Post tekent zijn verhaal op.

"Mijn Jezus is echt. Hij is de Zoon van Allah. Hij zal terugkomen, terwijl jullie profeet ongelijk heeft. Mijn Jezus is de ware verlosser." Dit is de quote die Masih bijna met zijn leven moest bekopen. Moslim Muhammad Shahid meldde de uitspraak van zijn christelijke vriend bij de lokale politie in het Pakistaanse Lahore. Tijdens de rechtszaak die volgde ontkende Masih de uitspraak. Hij gaf aan dat de werkelijke reden van de aanklacht een eigendomsgeschil was.

De rechter moest niets weten van de argumenten van Masih. Hij werd ter dood veroordeeld en kreeg een boete van ruim tweeduizend euro. De christen ging in hoger beroep tegen de uitspraak. "De rechtszaak is niet volgens de correcte juridische en Islamitisch juridische procedure verlopen", gaf Masih aan in zijn beroep. Het hogere gerechtshof kon uiteindelijk niet genoeg bewijs aandragen voor de godslastering door Masih en sprak de christen vrij van zijn doodvonnis.

Volgens een bestuurslid van christelijke hulporganisatie International Christian Concern, William Stark, is het 'zeldzaam' dat een christen door het Hogere Gerechtshof in Pakistan wordt vrijgesproken. Ondanks de vrijspraak van de christen is hij bezorgd over de veiligheid van Masih. "Extremisten in Pakistan staan bekend om de aanvallen op individuen die in hun ogen religieuze misdaden hebben begaan, ook als ze daarvan zijn vrijgesproken", aldus Stark.

"Het misbruik van de Pakistaanse godslasteringwetten moet worden beteugeld en valse beschuldigingen moeten worden uitgeroeid en bestraft", legt Stark uit. "Te vaak waren deze wetten een instrument in de handen van extremisten die religieus gemotiveerd geweld tegen minderheden wilden aanwakkeren. Zonder echte hervorming zullen religieuze minderheden, waaronder christenen, meer te maken krijgen valse beschuldigingen van godslastering en het extreme geweld dat vaak met deze beschuldigingen gepaard gaat."

Klik hier om het volledige artikel te lezen

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen